Skolyoz Tedavisi ve Ameliyatı

94 Yorum

Skolyoz, özellikle adını son dönemlerde daha sık bir şekilde duymaya başladığımız, temel olarak “omurga eğriliği” olarak kabul görür.  Genellikle büyüme dönemlerinde tanısı konulan bu rahatsızlık, erken tedavi söz konusu olmadığında kişinin yaşamını son derece olumsuz yönde etkileyebilir.

Omurganın sağa ya da sol tarafa doğru eğilmesi neticesinde ortaya çıkan skolyoz; kalça, göğüs kafesi ve kürek kemiklerini etkiler. Kız çocuklarında ağırlıklı olarak daha sık bir şekilde görülen skolyoz hastalığının nedenlerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini sizler için detaylı olarak derledik.

Skolyoz Nedir?

Omurgamızı, büyük ölçüde vücut ağırlığımızı taşıma işlevini yerine getiren güçlü bir köprüye benzetmek mümkündür. Bacaklarımız ile başımızın arasında uzanmakta olan omurgamız, omur adı verilen kemiklerden meydana gelir. Söz konusu kemikler, eklem, disk ya da bağ dokuları sayesinde birbirine tutunma şansı bulurlar. Merkezi sinir sisteminin en kilit elemanı olarak kabul edilen omurilik de bu bölge içinde konumlanır. Sağlıklı bir omurga, hareketlerimizi ve yaşam kalitemizi son derece olumlu yönde etkiler.

Omurgamızın önden arkaya ya da arkadan öne bakarken düz olması gerekir. Yandan bakıldığında fizyolojik yani normal eğrilikleri bulunur. Ön arka bakıda omurganın eğilmesine skolyoz denilir.  En sık Adölesan İdiopatik Skolyoz (ergenlik dönemi skolyozu) görülmektedir. Bu rahatsızlıkla beraber omurga dışarıdan C veya S harflerine benzer diye ifade edilse de günümüzde bu terimleri kullanmayı tercih etmemekteyiz.

Genelde bu durum ebeveynler tarafından fark edilir. Omurga bünyesinde yan tarafa doğru gerçekleşen bu bariz eğrilik, ergenlik döneminde başlar. Dünyada her 100 ergenden yaklaşık 3 tanesi, bu problemle karşı karşıya gelir. Adölesan Skolyoz hastalığının nedenleri çoğu zaman somut olarak tespit edilemez.

Skolyoz rahatsızlığında eğim, 10 derecenin üzerindedir. Sağlıklı bir omurgada omurlar arka bölümde düz bir hat biçimde aşağıya doğru uzanmaktadır. Skolyozda ise bu düz hat, bozulmaya başlar ve omurlar zaman içinde sağa sola doğru yer değiştirmeye başlar. Omurların kendi ekseni etrafında dönmesiyle meydana gelen yapısal skolyoz, omurga haricinde göğüs kafesinde, göğüste ve hatta kalça bölgesinde de kaymalar gerçekleşir.

Hem duruş hem de ciddi bir görüntü bozukluğuna neden olan skolyoz, yaş ilerledikçe daha ciddi sonuçlar oluşturur. Şu anda ülkemizde yaklaşık olarak 150 bin 200 bin arası kadar çocukta skolyoz rahatsızlığının olduğu düşünülmektedir. Kız çocuklarında görülme sıklığı, erkek çocuklarından yaşa ve eğrilik derecesine göre değişiklik göstermekle birlikte en az 3-4 kat daha fazladır. Eğrilik, tedavi edilmezse çok fazla ilerleme gösterebilir. Erken tanı ile beraber tarihsel süreç içinde geliştirilen modern yöntemlerden faydalanmak da mümkündür.

Skolyoz tedavi yöntemleri

Skolyoz Belirtileri

Skolyoz, genel anlamda erken dönemlerde ciddi bir sağlık problemi oluşturmaz. Bu nedenle ergenlik döneminde her ne kadar şekilsel bozukluklar gözle görülür düzeyde olabilse de yaşam kalitesi henüz tam anlamıyla tehdit altında değildir. Skolyozun belirtileri ve etkileri yetişkin dönemlerde daha net şekilde yansımaya başlar. Erken dönemlerde çok nadiren de olsa belli sırt ağrıları ile karşılaşılabilir.

Dikkatli ebeveynlerin bile bu şekilsel bozukluğu fark etmesi her daim çok kolay olmayabilir. Bu nedenle omurga problemlerine karşı dikkatli ve bilinçli olunması önemlidir. Skolyozun en önemli belirtileri arasında; omuzlardan birinin diğerine göre biraz daha yüksek olması yer alır. Omuzlar sağa ya da sola doğru kayma gösterebilir. Aynı durum bizzat kalça bölgesi için de geçerlidir. Bel girinti asimetrisi ve sırtta kaburgada yükseklik(çıkıntı) en önemli bulgularındandır. Öte yandan kürek kemiklerinin duruşunda da eşitlik açısından belli problemler ön plana çıkabilir.

Ebeveynler, özelikle de ergenlik dönemlerinde çocukların sırtı çıplak bir biçimde öne doğru eğilmelerini sağlamalıdır ve bu şekilde omurga hattının düz olup olmadığını dikkatlice incelemelidirler. Bu kontrol rutin bir şekilde kendini tekrar etmelidir. Çocukta skolyoz oluşmuşsa, sırt yolunda ya da bel kısmında bir yükseklik görülecektir. Bu yükseklik aynı zamanda bir çıkıntı biçiminde olacaktır. Kimi zaman bu rahatsızlık esnasında ciltte renk değişimleri de meydana gelebilir.

Diğer belirtileri ise şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Omurgada gözle bariz şekilde görülebilecek düzeyde kavis oluşumları
  • Omuzda ve kalça kısmında asimetri
  • Nefes darlığı (çok ilerlemiş eğriliklerde)
  • Sırt ve omuz ağrıları
  • Giysilerin vücuda oturmaması

50 derecenin üzerine çıkan eğrilikler, solunum problemlerini de beraberinde getirir. Skolyoz rahatsızlığına dair şüphe uyandıran bir bozukluk tespit edildiğinde vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır. Erken tanı konulmadığında daha farklı sağlık problemleri de ortaya çıkabilmektedir.

Skolyoz Nedir? Skolyoz Belirtileri Nelerdir? Skolyoz Tedavisi Nasıl Yapılır? – Profesör Doktor Gökhan Demirkıran (Video)

Skolyoz Nedenleri

Gündelik yaşamda sıklıkla karşılaşılabilen idiopatik skolyozun tam anlamıyla oluşum nedenleri bilinmemektedir. Buna rağmen rahatsızlığın ortaya çıkmasına ilişkin farklı tezlerden söz edilmektedir.

Erken yaşlarda meydana gelen skolyozların anne karnındaki etmenlere bağlı olduğu düşünülür. Çünkü bunların doğumdan itibaren çeşitli bulgular verdiği tespit edilmiştir. Gebelik esnasında anne adayının nasıl bir süreçten geçtiği, bu noktada oldukça kritiktir.

Örneğin gebelik sırasında ortaya çıkan bazı enfeksiyonlar, şeker hastalıkları ya da doğrudan kimi vitamin eksiklikleri, bu durumu tetikleyebilir. Doğumsal skolyozu olan hastaların omurilik, kalp, böbrek, bağırsak problemleri açısından da taranmaları gereklidir.

Skolyoz hastalarının önemli bir çoğunluğunda ana sebep tespit edilemez. Fakat üç hastadan birinin aile üyelerinde de benzer problemlerin ortaya çıktığı görülmüştür. Bu da bizi bir ölçüde genetik etkenlere götürebiliyor. Örneğin gençlik dönemlerinde idiopatik skolyoz tanısı konan ebeveynlerin çocuklarında da benzer problemlerin olma ihtimali yüksektir.

Bundan dolayı skolyoz rahatsızlığı olan bireylerin çocuklarına karşı çok daha dikkatli olmasından fayda vardır. Ayrıca çocuklarından birinde skolyoz varlığında diğer çocuklarında kontrol edilmelerinde fayda vardır.

Diğer yandan sinir ve kas hastalıklarının da bu rahatsızlık üzerinde etkili olduğu söylenmektedir. Bunların içerisinde kas hastalıklarını ya da çocuk felcini de sayabiliriz. Diğer yandan duruşa dair bozukluklar, bacaklardaki boy farkları da bu sorunu tetikleyebilmektedir.

Skolyozun ana nedenlerini genel anlamda şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Omurga kemik yapısındaki doğumsal problemler
  • Çocukluk dönemlerinde ortaya çıkan infantil, juvenil
  • Çeşitli kas hastalıklarının varlığı (serbral palsi, musküler distrofi vb.)
  • Bazı bağ dokusu hastalıkları
  • Bacaklarda ortaya çıkan eşitsizlikler
  • Kalça ve diz eklemine ilişkin sorunlar

Bu arada kız çocuklarında skolyozun görece daha sık görülmesinin nedeni de tam anlamıyla bilinmemektedir. Özellikle göğüs kafesine ilişkin problemlerin ileride büyümemesi adına bir an önce tedavi sürecinin başlatılması gerekmektedir.

Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılır? Ameliyat Riskleri Nelerdir? Skolyoz Ameliyatı Kaç Saat Sürer? – Profesör Doktor Gökhan Demirkıran (Video)

Skolyoz Tedavisi

Skolyoz tedavi süreçlerinin başarılı olması adına tanının doğru zamanda konulması önemlidir. Skolyoz erken tespit edildiğinde skolyozun takibi düzenli bir şekilde yapılır ve uygun rehabilitasyon ve skolyoza özgü fizik tedavi egzersizleri ile başlangıç tedavisi yapılabilir. İlerleme olmadan tespit edilmesi durumunda skolyozda cerrahi işleme gerek kalmadan tedavi yapılabilir. Bu nedenle yapılan düzenli taramalar kritik bir rol oynar.

Tedavi süreçlerinde fiziksel egzersizler etkilidir; ancak tek tedavi yöntemi olarak bakmak doğru olmayacaktır. Hastanın eline egzersiz programlarını verip göndermek son derece yanlış bir tutumdur. Eğrilik derecesine bağlı olarak ortez kullanılabilir. Başarılı bir ortez sayesinde cerrahiye gitmeme oranı %50 ’lerin üzerine çıkabilmektedir.

Muayene sırasında kaburga çıkıntısından yapılan “Skolyozometre” ölçümleri sayesinde omurganın eğrilik derecesi tahmin edebilir. Röntgen, manyetik rezonans ya da bilgisayarlı tomografi gibi cihazlar tanı koymada tamamlayıcı tetkiklerdir. Skolyoz grafisi ile omurgalar arasındaki açılanmalar Cobb metodu ile ölçülerek eğrilik derecesi saptanır.

Skolyoz Tedavisi Ankara

Tedavinin ne şekilde yürütüleceği hastanın büyüme potansiyeli ve hikâyesine bağlıdır. Özellikle de yaşı, eğriliğin derecesi bu kararda etkilidir. Çocuğun eğrilik tipi kalan büyüme miktarı için el bilek grafisi, tepe büyüme hızı gibi bilgiler de gerekebilir. Omurgadaki başka problemleri tespit etme noktasında MR gerekli olabilir. Omurilik ile ilgili patolojik bulgular varsa bunların analizleri gerçekleşir. Bu nedenle herkes için standart ve eşit bir tedavi stratejisinden söz etmek doğru olmayacaktır.

Esasen bütün skolyoz rahatsızlıklarında uygulanacak tek bir tedavi opsiyonu bulunmamaktadır. “Hastaya özgü tedavi” öncelikli olarak benimsenen anlayıştır. 20-25 dereceden düşük olan eğriliklerin tedavi süreçleri genelde daha kolaydır. Çocuklar için çok özel bir eğrilik durumu oluşmadığı sürece skolyoz korseleri kullandırılır. 40 derecenin üzerindeki bireylerde cerrahi yönteme başvurulur.

Skolyoz tedavisi ile ilgili detaylı bilgi için Ankara Tunalı Hilmi caddesinde yer alan kliniğim ile irtibata geçebilir, tedavi için randevu alabilirsiniz.

Skolyozun 10 derece görseli
10 Derece Skolyoz
10 derece skolyoz görüntüsü. Cobb 1 açısı
Skolyozun 11 derece görseli. Cobb 2
16 Derece Skolyoz
16 derece skolyoz görüntüsü. Cobb 1 açısı

Skolyoz Ameliyatı

Skolyoz tedavisinde cerrahi yöntem, önemli bir opsiyon olarak değerlendirilir; fakat bu, yukarıda da aktardığımız üzere ihtiyaç halinde başvurulan bir seçenektir. Eğer egzersiz yöntemlerine ve korsenin varlığına rağmen belli bir süre izlenen hastada bir gelişme tespit edilmezse, eğrilik derecesine bağlı olarak ameliyat seçeneğine yönelmek mümkün olabilir. 40-50 gibi dereceler, kişinin gelecekte yaşam kalitesini çok ciddi düzeyde tehdit etmeye başladığı için bu seviyelere gelindiğinde ameliyata başvurulur.

Ameliyat kararında elbette sadece eğriliğin açısı tek başına etkili olmaz. Bunun yanında hastanın içinde bulunduğu ruh hali, yaşı ve diğer özel sağlık problemlerine göre karar verilmektedir. Ergenlik zamanındaki eğrilikler çoğunlukla kalp ya da akciğer sistemlerini bir zarara uğratmaz; ancak ilerleyen yaşlar için bunu söylemek kolay değildir.

Ameliyat öncesinde iki ayrı yaklaşım söz konusudur.  Bunları arka ve ön girişim olarak sıralayabiliriz. Arka girişim için tamamen sırt bölgesinden yararlanılır. Cerrahi yöntemlerin sonucunda eğriliğin ilerlemesinin durdurulması ve mümkün olan en iyi kozmetik görünümün elde edilmesi amaçlanır. Ameliyat sürecinde omuriliğini korumak mühimdir. Bunun için mutlaka nöromonitör kullanılmalıdır.

Skolyoz Ameliyatı Ankara

Skolyoz tedavisi sırasında ve sonrasında hasta-hekim arasındaki iletişim uzun senelere yayılır. Ameliyattan sonra omurganın esneme yeteneği görece azalır. Önden yaklaşımlardaysa daha çok kol altı bölgelerinde bir çalışma yürütülür ve göğüs kafesi kaldırılmak sureti ile gerekli müdahale gerçekleşir. Bu yaklaşımda operasyonun devamında korse kullanımı gerekir. Fakat omurga görece daha hareketli bir yapıda kalabilir ve aynı zamanda dikiş izleri kol altında kalacağı için önemli bir avantaj yaratabilir.

Ameliyat için özel olarak belirlenmiş bir yaş aralığı yoktur. Bu konuda kararı tamamen uzman doktor vermektedir. Skolyoz ameliyatı hastanın durumuna bağlı olarak genelde 4 ile 7 saat aralığında sürebilmektedir. Hastanın ihtiyacına göre daha uzun süren ameliyatlarda yapılmaktadır. Ameliyat sonrasında düzenli bir egzersiz programı oluşturulur ve hasta uzun yıllar takip edilir.

Ankara skolyoz ameliyatı konusunda arama yapıyorsanız Ankara kliniğim ile irtibata geçebilir, randevu alarak ameliyat için kontrole gelebilirsiniz.

20 derece skolyoz görseli
20 Derece Skolyoz
20 derece skolyoz görüntüsü. Cobb 1 açısı
Skolyoz 27 derece görseli
27 Derece Skolyoz
27 derece skolyoz görüntüsü. Cobb 1 açısı

Skolyoz Tipleri

Skolyoz oluşumları sebeplerine bağlı olmak kaydıyla dört temel sınıfa ayrılır. Bunları; idiopatik skolyoz, nöromusküler skolyoz, konjenital skolyoz ve dejeneratif skolyoz olarak sıralayabiliriz.

İdiopatik Skolyoz: En çok görülen skolyoz tiplerinden biri olarak kabul görür. Aynı zamanda nedeni tam anlamıyla tespit edilemeyen türdür. Omurların kendi etrafında dönme durumu da idiopatik skolyozda görülmektedir. Bu nedenle sırt ya da bel bölgelerinde çıkıntılar gözlemlenir. Bu çıkıntılar genelde asimetrik biçimindedir. Ergenlik zamanlarında, kızlarda çok sık görülmektedir.

Nöromusküler Skolyoz: İdiopatik skolyozdan sonra en çok görülen tür nöromusküler skolyozdur. Sebepleri içinde kas ya da sinirsel hastalıklar yer almaktadır. Nedenleri büyük olasılıkla omurilik ya da beyin kaynaklıdır. Duyu kusurları bu dönemde çok daha sık bir biçimde gerçekleşir. Tedavi aşamasında bazı özel nedenlerden dolayı korse kullanımı tercih edilmeyebilir. Bu özel nedenler arasında epileptik nöbetleri gösterebiliriz. Bu tip skolyozda cerrahi işlemler görece daha erken yaşlarda gerçekleşebilir.

Konjenital Skolyoz: doğumsal skolyoz, anne karnında bulunan bebeğin gelişimi esnasında ortaya çıkabilmektedir. Özellikle de omurga anomalilerinden kaynaklı olabilmektedir. İlk senelerde genel anlamda rahatsızlık hızlı bir ilerleme gösterebilir. Bu sebeple de erken yaşlarda tespit edildiğinde bile cerrahi operasyona başvurulabilir. Bu süreçte cerrahi operasyon kararı verilirken cinsiyet ayrımı söz konusu olmaz. Konjenital skolyozun oluşum nedenleri tam anlamıyla açıklanamaz. Embriyo gelişim süreçlerinde ortaya çıkan bazı olaylardan kaynaklı olduğu bilinmektedir.

Her üç türü de çocuklar için ve yetişkinler için ayrı ayrı değerlendirmek doğru olacaktır. Tedavi planlamasında skolyoz tipinizin saptanması, hayati derecede bir rol oynar.

Skolyoz Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler ve İyileşme Süreci – Profesör Doktor Gökhan Demirkıran (Video)

Skolyoz Dereceleri

Skolyoz söz konusu olduğunda rahatsızlık boyunca standart eğrilik değerlerinden bahsetmek mümkün olmayacaktır. Skolyozda dereceler belli nedenlere bağlı olarak zaman içinde değişimlere uğrayabilir. Örneğin omurgadaki eğrilik ne yazık ki daha da ilerleyebilir ya da nadiren de olsa sabit kalabilir.

Çift eğrilikler dışında kız cinsiyet ve sırtta oluşan eğrilikler, derecenin ilerlemesi konusunda daha da etkili olmaktadır.  30 derecenin altında kalan eğriliklerde ilerleme oranı genelde düşük olur. Skolyoz tedavisinde dönemler yaş aralıklarına göre şu şekilde belirlenmiştir:

İnfantil Skolyoz: 3 yaşına kadar olan süre

Juvenil Skolyoz: 3 ve 10 yaş aralığı

Adolesan Skolyoz: 10 ve 16 yaş aralığı

Yetişkin Skolyoz: 16 yaş ve üzeri

Skolyozun anatomik yapısına bakıldığında; boyun omurları, üst sırt, bel omurları, alt sırt gibi sınıflandırmaların olduğu görülür.

Açısal skolyoz derecelerinin tespiti için görüntülenme yöntemlerine başvurulur. Görüntüleme sürecinde omurgada meydana gelmiş olan eğrilik açısı tespit edilir. Özellikle cerrahi müdahalelere karar verilirken bu derece, belirleyici olabilmektedir.

Örneğin 10 derece ve altındaki açılar, genelde kişinin sağlığı üzerinde olumsuz bir etki yaratmaz. Bunlar skolyoz olarak adlandırılmaz sadece eğrilik olarak adlandırılır. Yine de olası risklerin önüne geçmek adına hastanın belli aralıklarla kontrole gelmesi gerekir.

10 ve 40 derece arasındaki açılar, genelde ergenlik zamanlarında görülmektedir.  Bu dereceler hafif düzey skolyoz olarak adlandırılır. 40-70 derece ve üzeri ise artık eğriliğin orta bir seviyeye geldiği anlamına gelir.70 derece üstü eğrilikler ciddi eğrilikler olarak kabul edilir.40 derece üstü eğrilikler cerrahi müdahalenin gerçekleşmesi için uygun derecelerdir.

Son Zamanlarda Popüler Olan İpli Skolyoz Ameliyatı (Bant ile Gerdirme Yöntemi) Hakkında Detaylı Bilgi İçin Füzyonsuz Skolyoz Ameliyatı Yazımı Okumayı Unutmayın!

Sıkça Sorulan Sorular

Skolyoz Ameliyatında Ölüm Riski Var mı?

Skolyoz ameliyatlarında ölüm riskleri yok denecek kadar az düzeydedir. Cerrahi müdahalede yaşanabilecek bir aksaklıktan dolayı bu olasılık, çok çok az da olsa mümkündür.

D Vitamini Eksikliği Skolyoz Yapar mı?

Skolyozlu bireylerde bu tip değerlerin düşük olduğu görülür; ancak vitamin ya da mineral tek başına skolyoza sebebiyet vermez.

Skolyoz Egzersizle Düzelir mi?

Skolyoz tedavi süreçlerinde mutlak suretle bir egzersiz programı verilir. Egzersiz konusundaki ihtiyaç ya da yoğunluk, tümüyle hastalığın ilerleme düzeyi ile ilintilidir. Egzersiz tedavisi sayesinde ilerlemenin durdurulması ve yavaşlatılması konusunda destek sunulur.  Egzersizler tek başına skolyoz ilerlemesini durdurmaz.

Skolyoz Hastalarının Yapmaması Gerekenler Nelerdir?

Skolyoz hastalarının omurga eğriliği nedeniyle ağır aktivitelerden ya da egzersizlerden uzak olması gerekir. Egzersiz programların doktor kontrolünde oluşturulması önemlidir. Halter jimnastik güreş sporların yapılmaması önerilir. Yüzmenin gösterilmiş iyi yönde bir etkisi olmazken son çıkan yayınlarda kötü yönde etkisi olabileceği bildirilmiştir.

Skolyoz Zamanla İlerler mi?

Skolyoz ne yazık ki büyümeyle beraber belli bir artış göstermektedir. Çocukluk döneminde çoğu zaman yaşam kalitesini tehdit edecek düzeyde olmadığı için cerrahi müdahaleye gerek görülmez ama eğiklik zaman içinde artabilmektedir. Belli derecenin üzerinde eğrilikler erişkin yaşlarda da ilerlemeye devam etmektedir.

Skolyoz Ne Zaman Ameliyat Edilmelidir?

Skolyoz her yaşta müdahale edilebilen bir hastalıktır. Cerrahi müdahale ilerleme durumuna göre her yaşta yapılabilir. Genelde 40 derece üzeri eğriliklerde cerrahi önerilirken hızlı ilerleme gösteren hastalarda eğrilik derecesine bakılmaksızın da cerrahi uygulanabilir.

Skolyoz 18 Yaşından Sonra İlerler mi?

Yaş ilerledikçe omurganın üzerine binen yük artacağı için eğrilik derecesi artış gösterebilir. Bu sürecin hekim tarafından yakından takip edilmesi gerekir.

Hafif Derecede Skolyoz Nedir?

Skolyoz 10 derece ve üzeri eğrilikler olarak tanımlanır. 10 derece altı eğrilikler skolyoz olarak adlandırılmaz.10-40 derece eğrilikler hafif eğrilikler olarak tanımlanır.

Skolyoz Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Skolyozun genel olarak beslenmeyle ilişkisi bulunmamaktadır. Ama şunu bilmelisiniz ki sağlıklı bir hayat sürdürmek için dengeli beslenmek ve düzenli olarak egzersiz yapmak gerekmektedir. Sağlıklı beslenen kişilerde skolyozun ilerlemesinin önlenmesi ve tedavisinde beslenme önerisi bulunmamaktadır. Son yıllarda çıkan yayınlarda D vitamini seviyelerinin skolyoz hastalarında düşük bulunduğu bildirilmiştir. Fakat sebep mi sonuç mu olduğu bilinmemektedir. Erken başlangıçlı ve nöromusküler skolyozlu çocuklarda beslenme ve d vitamini desteği cerrahi öncesinde ve sonrasında çok önemlidir.

Skolyoz Hastaları Nasıl Yatmalı?

Yanlış yatakta uyumak sizi rahatsız edebilir. Doğru bir yatakta yatmak hayat kalitenizi yükseltebilir. Bazen skolyoz ağrı ve sertliklerle sebep olabilir. Bu durumlarda yaka seçimi önem kazanır. Yatak vücut duruşunu ideal pozisyonda tutar ise omurgayı oluşturan eklemlerde aşırı zorlanma olmaz ve ağrı azaltılabilir. Vücudun çıkıntılarının üzerinde oluşan yatmaya bağlı basınç az olursa ağrı da azalır. Yatak konforu kişiden kişiye değişir. Ama genellikle bası noktalarını rahatlatım omurga dizilimini desteklerse yararlı olacaktır.

Skolyozu Olanların Yorumları

Skolyoz hastalığı olan kişilerin yorumlarını ve verdiğim cevapları altta bulunan yorumlar kısmında bulabilirsiniz. Altta yer alan yorumlar ve verdiğim cevaplar kesinlikle tanı ve tedavi yerine geçmemektedir. Skolyoz ile ilgili doğru tanı ve tedavi yöntemi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Siz de skolyoz ve skolyoz ameliyatı ile ilgili aklınıza takılan soruları yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz.

Sonraki yazı
Kifoz Tedavisi ve Ameliyatı

94 Yorum. Yeni Yorum

  • Bayram

    Merhaba dr bey ameliyatları hacettepedemi yapiyorsunuz

    Yanıtla
    • Bayram bey merhaba, skolyoz ameliyatı ile ilgili detaylı bilgiyi 0538 480 32 10 numaralı telefon üzerinden alabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

    • Hülya

      Merhabalar ben mr çektirdim boyunda servikal düzleşme hafif skolyoz var denmiş raporda yaş 41 kolumda ve omuzumda çok ağrı var acaba ameliyatsız düzelme şansı varmı

    • Servikal bölgede skolyoz çok görülen bir durum değildir. Mutlaka bir omurga cerrahına muayene olmanızı öneririm. Skolyoz ameliyatı olmanıza gerek olacağını düşünmüyorum ama yine de kontrol etmeden net bir cevap veremem maalesef.

  • pınar

    meehabalar 58 derece skolyoz dediler ogluma 15 yasinda ameliyat olucak yanliz kalptedede dogustan sorun var ondanda amliyat olucak iki yerdende haber vekliyoruz suan hangisinin once olmasi daha iyi olur skoyloz amleyatinda kalpte sıkıntı olurmu

    Yanıtla
    • Çok geçmiş olsun. Skolyoz ameliyatlarında eğer hastanın kalp problemi varsa skolyoz ameliyatı öncesinde kardiyoloji bölümünden izin alınıp skolyoz ameliyatı olması önerilmektedir. Benim tecrübeme göre eğer kalpten ameliyat olmak gerekiyorsa önce kalp ameliyatı olsun 3 ay sonrasında skolyoz ameliyatı olmasında fayda var.

  • Tolgahan Atıcı

    Hocam merhabalar ben 20 yıl önce skolyoz ameliyatı oldum platin takıldı yaşım şu an 39 sırtımda ağrı ve batmalar oluyor eğer platinler alınırsa omurgada tekrar bir eğilme olurmu saygılar

    Yanıtla
    • Merhaba çok geçmiş olsun. Sizin 20 yıl önce olduğunuz skolyoz ameliyatında amaç füzyon elde etmektir. Skolyoz ameliyatında platinler füzyon oluşana kadar korumak amacıyla koyulurlar sonradan çıkartılabilir. Fakat genelde bunu önermeyiz. Çünkü skolyoz ameliyatı sonrası yeterli füzyon oluşmamışsa yeniden eğilme ve ameliyat olmak gerekebilir. Sırtınızdaki ağrıların ve batmaların neden kaynakladığını bulup ona göre tedavi oluşturmakta fayda var. Eğer bu şikayetleriniz skolyoz ameliyatında takılan platinlerden kaynaklı ise füzyon değerlendirmesi yapıp ona göre çıkartılabilir.

  • Ilkay

    Merhaba, 13 yasindaki kizima idiopatik skolyoz teshisi konuldu. 32 derece ve s seklinde. Korse ve 3 boyutlu tedavi onerildi. Diger doktor ameliyatsiz duzelmez dedi. Yurtdisinda yasiyorum. Fikirinizi almak istedim. Tesekkurederim

    Yanıtla
    • Çok geçmiş olsun. Skolyoz ameliyatları 40 dereceden sonra önerilmektedir. 32 derecelik eğriliklerde korse ve 3 boyutlu fizik tedavi doğru tedavi seçeneğidir. Tedavide ki amaç çocuğunuzun ameliyat olmasını engelemektir. Eğrilik ilerleyip 40-50 dereceyi geçerse ciddi problemlerle neden olacaktır. Skolyoz tedavisinde amaç çocuğun sırtını tamamen düzeltmek değil ilerlemesizni durdurmaktır. Skolyoz ameliyatlarında çocukların sırtını düzeltebiliyoruz ama ameliyat için ilerlediğini ve probleme yol açacağını ön gördüğümüz zaman yaparız.

  • Emine Kuvvet

    Merhabalar. Ben 54 yaşındayım. 35 derecede skolyozum var. Aynı zamanda çölyak hastasıyım. Son 3 yıldır kontrollerimi yaptıramadım. Egzersizlerimi aksattım. Uzman doktor cerrehi müdahale gerekebilir dedi. Ama ben ameliyat olmak isyemiyorum

    Yanıtla
    • Şikayetlerinize ve skolyozunuzun yerine göre ameliyat kararı verilir. Ayrıca siz ameliyat olmak istemeden kimse sizi ameliyat edemez. Başka bir hekimden daha muayene olarak görüş almanızı öneririm.

  • Saim abukan

    Hocam benim kızım 6 yaşında yüzde 70 derece de şeklinde eğriliği var ameliyat yaparsak bunu ameliyat risklimi

    Yanıtla
    • Çok geçmiş olsun. 70 derece eğrilik çok fazla bir eğrilik derecesidir. Mutlaka ameliyat olması gerekir. Ameliyatın riskleri var ama ameliyat olmazsa eğrilik daha fazla ilerleyecek, akciğerleri ve kalbi bu durumda kötü etkilenecektir. Ameliyat olmazsa risk %100, ameliyat olduğunda ise daha az olacaktır.

  • Haydar

    6 derece skolyozum var 70/80 derece arası kifozum var nasıl bir tedavi yöntemi önerirsiniz Hocam şiddetli ağrılarım var

    Yanıtla
    • Geçmiş olsun. 70 derece kifoz için fizik tedavi denenebilir ama 80 derece kifoz için ameliyat olmak gerekir.

  • Ramazan demi

    Slm hocam
    Ben 50 yasindayim, kifozum var, gozlen rahat gorulebiliyor, boynum one egilmis yani cervikal lordose var, kollarim, ellerim parmaklarim, agri,karincalama, bir sey kaldirdigimda agri, zorlanma, var, yorgunum devamli, bazen nefesim 4 saniyelik gibi duruyor,
    Amelyatlik mi bnm durumum,
    Doktorum soylemisti ameliyat gerekirse olurmusun diye, kabul etmemistim

    Yanıtla
    • Kifoz ameliyatı için grafi çektirip açılarınıza bakılması gerekir. Ayrıca ağrılarınızı kontrol edemez isek yine ameliyat olmak gerekebilir. Mutlaka grafi, mr ile değerlendirmek ve muayene etmek lazım.

  • Nebi ÇELİK

    Hocam ben de 40 50 derecelik skolyoz var ameliyat olmam gerekiyor mu riski var mıdır acaba 16 yaşındayım

    Yanıtla
    • Merhaba geçmiş olsun. Eğrilik 50 derece ise skolyoz ameliyatı olmak lazım ama 40 derece ise ameliyat kararı muayene ve diğer tetkiklere göre karar verilir. Kalan büyüme miktarına göre karar verilir.

  • Yelda

    Merhaba hocam,ben 52 yaşındayım 3 kez skolyoz ameliyati oldum son ameliyatimdan 7 ay gecti fiziğin faydasi olmadi volker la zor yürüyorum acaba duzelirmiyim, saygilar

    Yanıtla
    • Size nasıl bir ameliyat yapıldığını bilmediğim için bir şey söylemem çok zor. Bu sorunun cevabını en iyi sizi ameliyat eden hekim bilecektir.

  • Eyşan

    Hocam merhaba kardeşim boyun altında yamukluk ve dönme olmuş omurgada 39 yaşında skolyoz nasıl bir tedavi süreci bekler bizi korkacak birşey varmı

    Yanıtla
    • Kardeşinizin eğrilik tipi, kaç derece olduğu, skolyoz sebebi, eğriliğin yeri, eşlik eden hastalık olup olmamasına yönelik olarak bu soruların cevapları değişecektir. Omurga ile ilgilenen bir hekime başvurmanızı tavsiye ederim.

  • Merve

    Merhabalar hocam benim omurgamda üç tane eğrilik var biri boynuma çok yakın kırk derece onun hemen altındaki 36 belimdeki de 30 derece boynumda da ileri düzey düzleşme var . Nasıl düzenlebilir .20 yaşındayım

    Yanıtla
    • Erişkin yaşa geldikten sonra bu eğrilikler düzelmez. Schroth fizik tedavi methodu denenebilir ama önce omurga ile ilgilenen bir hekime muayene olmalısınız.

  • Meryem

    Merhaba hocam oğlum 9 yasinda 2_3 derece skolyozu olduğunu soyledi doktorumuz ve yüzme önerdi yılda bir kontrol edilecek acaba ilerleme olurmu kuzenindede vardı ve şu an çok ilerledi skolyozun türü nasıl bilinir

    Yanıtla
    • Skolyoz 10 dereceden fazla omurganın yana eğilmesi demektir. 2-3 derece eğrilik skolyoz değildir. Sadece takip gereklidir. Skolyozun türünü bir doktora muayene olursanız bulunabilir.

  • Tugba

    İyi akşamlar hocam 21 yaşındayım skolyoz tanısı konuldu doktorum herheegi bir tedaviye gerek duymadı kendiliğinden düzelme şansı varmı korseyle

    Yanıtla
  • Tamilla

    Ben 17 yaşındayım ve 60 derece skolyoz eğriliğim var. Skolyoz ameliyatı dışında başka hiç bir tedavi seçeneğim yok mu?

    Yanıtla
    • Sizin için en iyi seçenek ameliyat gibi görünüyor, diğer tedaviler problemi büyütmekten başka hiçbir işe yaramaz.

  • Elif karaca

    Hocam merhaba videolardaki bilgiler için teşekkürler benim kızıma 2021 ağustos ayında skolyoz tanısı koyuldu 11 yaşındaydı ve adet göreli de 3, 4 ay olmuştu sırt derecemiz 48 bel derecemiz 38 di korse kullanıyoruz schroth egzersizleri aynı zamanda skolyo plates yaptık şubat ayında 6 ay sonra derecemiz sırt 31 bel 27 oldu doktor güzel bir başarı dedi ama hala rotasyon nedeni ile ameliyat riskinin devam ettiğini söyledi rotasyonumuz sırt 15 di 12 ye düşürdük 2.kontrolümüz ağustosta benim sormak istediğim eğriliği 30 derecenin altında tutabilirsek rotasyon nedeni ile ameliyat zorunlu olurmu teşekkür ederim

    Yanıtla
  • İsmail Serhat Güneş

    Merhaba ben 45 yaşında küçükken çocuk felci geçirdim tek koltuk degnegiyle yuruyoru..sağ kalçada şiddetli ağrı sonucunda doktor aşırı derecede skolyoz var de amaliyat görünüyor ilerde dedi.skolyozun derecesini kim ölçer ne yapmam gerekiyor amaliyat ve sonrası zor mu ben devamlı oturuyorum.

    Yanıtla
    • Skolyoz derecesi için skolyozla ilgilenen bir doktor bulmanızı tavsiye ederim. En kısa sürede de muayene olmanız da önemli tabii.

  • Tolga Koç

    İyi günler. 11 yaşındaki kızımda 50 derece skolyoz var ameliyat olması gerekiyor dediler. Bu yaşta fiziksel büyüme devam ettiği için ameliyattan sonraki gelişim nasıl etkilenir. Fiziksel gelişime uygun ameliyat var mı?

    Yanıtla
  • Büşra

    Merhaba hocam benim kızım 1 buçuk yaşında anne karnında skolyoz tanısı konuldu şuan harrketlerinde falan bi sorun yok yürümesi falan da iyi sorum şu eğer eğrilik hızlı bir şekilde ilerlerse en az kaç yaşında ameliyat olması gerekir

    Yanıtla
    • Eğrilik 40 dereceyi geçer geçmez ameliyat olabilir. Ama eğrilik tipi ilerleme hızına göre geciktirme taktikleri yapılabilir.

  • Şenay Yılmaz

    Hocam selamlar. Oğlum 17 yaşında 33 derece sağda bel kısmına doğru skolyoz tanısı kondu. Sol bacak kısalığı çıktı 1cm civarında.ters bacak da kısalık. Yani bacak kısağından dolayı olmadığı söylendi schroht tedavisi ve korse kullanıyoruz. Bir de sizin görmenizi isteriz mümkün olursa

    Yanıtla
  • nur

    hocam merhaba benim engelli kuzenimvar var skolyoz derecesi 90 mış.bunun tek çözümü ameliyatmı herhangi başka bir yönteemi yokmu.Çünkü kendisi yapı olarak zayıf ve epilepsi hastası

    Yanıtla
    • Tek çaresi ameliyat. Ameliyat olmazsa kalp ya da akciğer problemi nedeniyle kaybedilecektir.

  • Tanju Demir

    Merhaba 15.5 yasinda oglumda 20 derece skolyoz var. Boyu 167cm ve epifiz plaklari kapanmaya yakin. Endokrin doktoru 171 olur dedi. Ben 178 esim 163 boyunda. Skolyozdan dolayi boy kaybi yasiyor sanirim. Bu derecede ne yapmamiz gerekir ve skolyozu tam olarak duzelirse boyuna ek katki saglarmi

    Yanıtla
    • 20 derece skolyoz 1.5-2 cm civarı kısalık yapar. Boy kısalığı skolyoz nedeniyle olmaz.

  • Merve

    Emar çekildim . sonucunda açıklığı sağa bakan hafif skolyotik görünüm mevcut yazıyor. 26 yaşındayım.. tedavisi mümkün mü

    Yanıtla
  • Hayice fidan

    Iyi akşamlar oğlum 13 yaşındave nerofibroz ve optik gliom 53 drece skolyozu var bugün doktordaydık ve ameliyat dedi vidalama sisitemi olacak dedi benim merak ettiğim videlamada omur sabitlenecek bundan dolayı boy buyümesi nomal devam edecekmi yoksa benden boyu ameliyata gerdirildikten sonra sabitmi kalacak şu an boyu normalden kısa ve endişe duyuyorum

    Yanıtla
    • Nörofibromatoisis skolyozu 50 derece üstünde ise acil ameliyat olun. Boyu nörofibromatosis nedeniyle zaten normalden kısa olacaktır. Ayrıca skolyoz ilerledikçe boyu daha da kısalır. ACİL ameliyat olun. İlerledikçe durum daha da zorlaşır.

  • Menekşe Alkan

    Merhaba kızım 17 yaşında bel bölgesinde 66 derece skolyozu var ameliyat olmazı gerekiyor. Kapalı ipli skolyoz ameliyatı olabilirmi. Siz bu tekniği uyguluyormusunuz?teşekkürler

    Yanıtla
    • İpli skolyoz ameliyatını yapıyorum ama 17 yaşında yüksek ihtimal büyümesi bittiği için ipli skolyoz ameliyatına uygun değilsinizdir. 66 derece skolyoz mutlaka ameliyat olmalıdır.

  • Recai Aktı

    Hocam iyi günler Hocam 58 yaşayındayım ileri derece kifo skolyozum var 80/90 derece arası nefes alma ve solunum zorluğu çekiyorum sırt üstü yatamıyorum bu yaşta ve bu derece bir hasta olarak ameliyat olabilirmiyim Kifo skolyozdan başka hiç bir hastalağım yok ( Tansiyon kalp şeker gibi ) sadece nefes almada problem yaşayıyorum.

    Yanıtla
  • ismail

    Merhaba Hocam,
    75 yaşında olan annemde skolyoz var. yürürken çok zorlanıyor. bu yaştan sonra skolyoz ilerlermi veya ameliyatsız bir çözüm olabilir mi?
    ilginiz için teşekkürler.

    Yanıtla
    • Skolyoz yaşlılıkla birlikte dejenerasyonlara bağlı olarak ilerlemeye devam edebilir. Ameliyatsız çözüm hastanın şikayetine göre yapılabilir. görmeden ve muayene etmeden karar vermek mümkün değildir.

  • Lale

    Kızımın 13 yaşında (2009 Eylül doğumlu)
    2 yıl önce regl oldu ve boyu şu an 1.68
    15 derece skolyozu var…
    Dr ilerleme olmaz dedi ama korkuyorum hocam hiçbir şey yapmadan durmamız doğru mu. Lütfen yardımcı olur musunuz

    Yanıtla
  • Ayse keçecioğlu

    Hocam merhaba kızım 86 derce skolyoz var uzayan rot ameliyat I yapıyor musunuz?

    Yanıtla
  • Köksal

    Hocam 13 yasinda oglumda 36,4 derece skolyuz var, gecen yil 35, 6 derece idi. Ne gibi bir tedavi uygulayabiliriz.

    Yanıtla
  • Dilek Emiroğlu

    Hocam merhaba,13 yaşında kızım sukolyoz ameliyatı oldu ancak ameliyat sonrası doktor hareket kıstı olmaması için 3.omurda düzeltmeyi bıraktığını söyledi ve o kısımda 12 derece sukolyoz kaldı dedi bu normal mi ve bu derecenin artması olası mı

    Yanıtla
    • Doktorunuz en doğru işi yapmış alttaki 12 derecelik eğrilik ilerleme ihtimali çok azdır. Mutlaka takip edilmeye devam edilmesi gerekir.

  • Emine

    Hocam merhaba. Benim 18 yaşında oğlum var. 38 derece skolyoz eğriliği var. Korseyle ve fizik tedaviyle düzelme olur mu? Ameliyat olması gerekir mi?

    Yanıtla
    • 18 yaşında büyümesi bittiği için korse tedavisi önermeyiz. Büyümesini tamamlamış kişilerde 45-50 dereceden sonra ameliyat öneririz. Fizik tedavi öneririm ama düzelme olmaz.

  • Serkan

    Merhaba hocam benim 12 yasinda kiz cocugum var skolyoz dedi doktorlar acil ameliyat dediler benim korkum ameliyat dan sonra cocugumun gelisimiyle sorun yasayabilicegini slylediler sizce de böyle bir risk varmi? Tesekkür ederim.

    Yanıtla
    • Çocuğunuzun skolyozu varsa ve amelit dedilerse hemen ameliyat olun. Gelişim skolyoz varlığında daha da kötü olur.

  • Serpil kocman

    Merhaba hocam 12 yaşında oğlum var 20 derece skolyoz var dediler 2 yıl yüzme eğitimi aldı denizde yazın yüzüyor şimdilik iyi boyu 168 kilosu 90 iri bir çocuk bebekken sma dan suphelendiler vücudu gevşekti motor gelişimi yavaştı testler tahliller yapıldı sma olmadığı söylediler neden olduğu bulunamadı birçok testten sonra hızlı koşamıyor çabuk yoruluyor bazen yürürken diz kapakları oynuyor gibi ayakları çarpık bunlar skolyozdan olur mu acaba

    Yanıtla
  • Cem Mustafa

    Merhaba hocam,14 yaşımda iken 27 derece skolyoz var dediler, egzersiz ve korse tedavisi gördüm 2 yıl kadar, sonra baya aksattım ve hiç kontrole gitmedim. Şimdi 22 yaşındayım ve şimdiye kadar çok fazla ağırım yoktu ta ki 1 hafta önçesine kadar. Sonra resim çektirdim ve 48 derece dediler. Sizce ne yapmalıyım ?

    Yanıtla
  • barış emiroğlu

    Hocam merhaba, kızım 13 yaşında 3 ay önce sukolyoz ameliyatı oldu ancak ameliyat sonrası vücuttaki deformeler devam ediyor bu normal mi düzelme için ne yapabiliriz. çok teşekkürler

    Yanıtla
  • Aysel gurler

    Merhaba 10yasindaki kizim 12 ekimde vbt yontemi ile 55derece s skolyoz ile ameliyat oldu(yurtdisinda yasiyorum)bugun son eos filmimde düzelme olmadigi rqm tersi derecenin artdigi göruldu 2hafta once regl oldu boy 142cm 10yaş 34kilo doktoru kalici ameliyat öneriyor bu yas icin kalici ameliyat dogrumu

    Yanıtla
  • Suna toz

    Merhaba hocam benim boy engelim var 29 yaşındayım 40 derecede skolyoz var amaliyat olursam sırtım düz olurmu fiziktedaviyede gidiyorum fizyoterapist hocası amaliyat ol dedi sizede sormak istedim teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Ameliyat olunca skolyoz düzelir ama sırtımızda hepimizin bir kamburu olması lazım onun size göre ayarlanması gerekir.

  • Öznur çınar

    Hocam ben 45 yaşındayım ev hanımıyım 2 yıl önce skolyoz ameliyatı oldum ama hiç bir işimi rahat yapamıyorum hemen ağrı başlıyor bu normalmidir zamanla dahada güclenirmiyim

    Yanıtla
  • Semih

    17 yaşında derecesi 80 90 dereceyi bulan bir skolyoz hastasıyım ama doktorum yüzde 98 risk var diyerek 14 yaşımda amelayat yapmadı şuan amleyat olablrmiyim bir çaresi varmı dır?

    Yanıtla
    • Her yaşta ve her eğrilik derecesinde ameliyat yapılabilir. Skolyoz ameliyatındaki riskler eğrilik derecesi arttıkça artar. Daha fazla beklemeden skolyoz ameliyatı olmanızı tavsiye ederim.

  • Hanlımert imre

    Hocam merhaba . 15 yaşındayım. 54 derece skolyozum var. Doktorum ameliyat gerektiğini söylüyor. Ama ben ameliyat olmak istemiyorum. Başka bir çaresi var mı?

    Yanıtla
    • 54 derece skolyozunuz varsa ameliyat olmanızı tavsiye ederim. Çünkü bu derecede ve sizin yaşınızda eğrilik hızlı bir şekilde ilerler.

  • Neslihan

    Hocam kizim 10 yasinda 40 derece skolyozu var. Doktor korse ve fizik tedavi dediönerdi. Büyüdükce cobb acisi iner mi?

    Yanıtla
    • Amaç cobb açısını indirmek değil eğriliğin ilerlemesini yavaşlatmak ya da durdurmak.

  • Ercan

    Hocam benim kizim 10 yaşinda skolioz buldular 24.5 derece cerahi mudelesis gecermi bize soylenen şey cerahi mudale olabilir

    Yanıtla
    • 24 derece için fizik tedavi ve korse öneririm. Evet ileride ameliyat olması gerekebilir.

  • Nur

    Hocam merhaba, kardeşim 17 yaşında skolyoz hastası. 1 hafta önce tanı konuldu. 44 derece olduğu söylendi. Direk ameliyat mı olmalı? Bir süre beklesek sorun artar mı?

    Yanıtla
    • 17 yaşında skolyoz büyümesi bitmiş diye düşünebiliriz. 44 derece illa ameliyat olma zorunda değil ama doktorunuzla konuşmanızı tavsiye ederim.

  • Uğur

    Hocam merhaba ben 29 yaşımdayım s skolyozum var 19-22 olarak ölçüm yapılıyor ne çalışabilir raporu alabiliyorum nede çalışamaz raporu alabiliyorum heyete girdiğimde %10 oran veriliyor bi yol bulamadım ne yapmam gerekiyor

    Yanıtla
    • 19 22 derece skolyozunuz varsa çalışabilirsiniz. Herhangi bir problem yaratmaz bu derece eğrilikler.

  • Yakup

    Hocam merhabalar. 7 ay önce skolyoz ameliyatı oldum. Yaşım 38 ve eğriliğim 70 derece üzerindeydi. Ameliyat sonrası 30 derecenin üzerinde eğrilik kaldı ve sol kalçamın üzerinde inanılmaz ağrı var. Bu durum normal mi acaba.

    Yanıtla
    • Eğriliğiniz %50 den fazla düzelmiş. Ama kalça üzerinde böyle bir ağrı olması beklenmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.