Skolyoz Fizik Tedavi

17 Yorum

Skolyoz Türkiye’de yaklaşık 2 ila 3 milyon insanın etkilendiği bir omurga deformitesidir. İnsan omurgası arkadan bakıldığında düz bir çizgi gibi olmalı ve yandan bakıldığında ise “S” harfini andırmalıdır. Ancak skolyozlu kişide, arkadan bakıldığında düz olması gereken omurga kaymıştır. Skolyozlu hastanın omurgasının arkadan görünümü “C” ya da “S” harfine benzer. Bu durum bazı kozmetik sorunlara ve bel ağrılarına neden olur ve tedavi gerektirir.

Eğer eğrilik 40 derecenin altında ise tedavide skolyoza özel fizik tedavi uygulabilir. Bu tedavi süreci, skolyoz korsesi kullanımı ve çeşitli egzersizleri içerir. Eğriliğin 40 derecenin üstünde olduğu durumlarda, cerrahi yönteme başvurma olasılığı yüksektir.

Skolyoz fizik tedavisi

Skolyoz tamamıyla tedavi edilebilen bir durum değildir. Bunun yerine doktorlar hastanın ağrılarını azaltmaya, gözle görülür eğrilikler gibi kozmetik sorunlarını gidermeye çalışır; genel anlamı ile hastanın hayat kalitesini arttırmak ve en önemlisi skolyozun ilerleyişini durdurmak için tedavi önerirler. Hastaların büyük çoğunluğu cerrahi yönteme gerek kalmadan fizik tedavi ve korse kullanımı ile stabil duruma getirilebilir.

Skolyoz Fizik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Skolyoz tedavisinde Skolyoz Araştırma Derneği (Scoliosis Reaserch Society) tarafından kabul edilen başlıca 3 tedavi yöntemi vardır. Bunlar:

  1. Gözlem
  2. Korse tedavisi
  3. Cerrahi tedavilerdir

Gözlem aşamasında hastanın belirli dönemlerde çekilen röntgen görüntüleri kıyaslanır ve skolyozun ilerleyici mi yoksa stabil mi olduğuna bakılır. Çoğunlukla 20 derecenin altındaki eğriliklerde korse kullanımı ve cerrahi yönteme başvurulmaz. Bu eğrilik değerlerinde hasta takibi ve skolyoza özel fizik tedavi seçenekleri daha uygundur.

İlerlemenin durdurulması veya hastanın yaşam kalitesini arttırmak amacıyla ağrı giderici, zayıf kasları güçlendirci egzersiz ve antrenmanlar önerilebilir. Bununla birlikte skolyoz korse kullanımı ve cerrahi işlemlerden sonra da fizik tedavi seçenekleri mevcuttur. Skolyoz tedavisindeki genel amaçlar şunları içerebilir:

  • Omurgadaki eğriliğin düzeltilmesi
  • Ağrının azaltılması ve kontrolü
  • Omurgan eğrilikleri bazı durumlarda nefes alma sorunları yaratabileceğinden, bu akciğer sorunlarının giderilmesi
  • Omurga gücü ve hareketlerinin iyileştirilmesi
  • Kozmetik sorunların ortadan kaldırılması
  • Duruşun iyileştirilmesi

Fizik tedavi en basit eğriliklerden şiddetli eğriliklerde yardımcı tedavi olmaya kadar her skolyoz aşaması için kullanılır. Eğriliklerin 20 derecenin altında olduğu basit vakalarda yeterli olurken 20 derece üstünde korse kullanımı ile ve 40 derece üstündeki eğrilikler için ameliyat sonrası dönemde de yine yardımcı tedavi olarak kullanılabilir.

Eğriliklerin 20 derece altında olduğu skolyoz vakalarında eğriliğin ilerlememesi ve kişinin hayat kalitesinin arttırılması için fizik tedavi yöntemleri ve bazı egzersizler kullanılabilir. Doktorun planlarına uyularak, evde yapılacak basit egzersizler yararlı olacaktır.

Skolyoz fizik tedavi ankara

Genelde korse kullanımını gerektiren 20 dereceden fazla eğriliklerde skolyoz korsesinin başarısı adına skolyoza özel fizik tedavinin önemli bir yeri vardır. Burada egzersizler korse kullanımını destekleyici niteliktedir. 40 dereceden fazla olan ve cerrahi müdahale gerektiren skolyozlarda ise ameliyat sonrası dönemde, doktor gözetiminde, egzersizler yapmak iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Ancak tüm bu egzersizler doktorlara danışılarak uygun dallarda yapılmalıdır.

Skolyoza özel fizik tedavi hareketleri ve egzersizler kişinin kendisine göre planlanır. Doktor kişinin yaşı, skolyozun derecesi, eğriliğin ilerleyip ilerlemediği gibi birden çok unsuru göz önünde bulundurarak egzersiz ve fizik tedavi programını kişiye sunar.

Skolyoz Ve Yüzme

Skolyozlu kişiler için en çok tercih edilen sporlardan olan yüzmenin tedavide YERİ YOKtur. Çoğu durumda omurgadaki eğrilikler nedeni ile bazı sporların yapılması skolyozlu kişiler için uygun değildir. Bazı sporlar omurgadaki bu eğrilikleri daha da kötü bir hale getirebilir. Ancak yüzme suyun kaldırma kuvveti sayesinde omurga üzerindeki baskıyı en aza indirse de skolyozlu hastalarda hipokifozu arttırdığı için skolyozu arttırabilir.. skolyozlu kişi rekabet içeren türleri dışında yüzme sporu ile doktoruna danıştıktan sona meşgul olabilir.

Skolyoz Fizik Tedavi ile Geçer mi?

Skolyoz, şu anki tıp bilgisi ile tamamen düzeltilmesi mümkün olmayan bir durumdur. Bu nedenle Skolyoz fizik tedavi ile geçer mi? Sorusunun yanıtı maalesef HAYIR. Ancak tedavi yöntemleri eğriliğin ilerleyişini sabitlemeye, durdurmaya odaklanır. Hatta hafif vakalarda iyileşme de görülebilir. Fizik tedavi, skolyozlu kişilerin ne durumda olduğuna göre doktorlarca önerilir. Hastanın hayat kalitesinin artması adına olabilir.

Fizik tedavi yöntemleri daha çok skolyozlu kişinin gündelik yaşamdaki işleri kolaylıkla yerine getirebilmesi ile alakalıdır. Skolyoz vakalarında hastanın omurgalarındaki hareket açıklığı değişmiş olabilir ve bu durum gündelik hayatı etkiler. Bu nedenle doktor örneğin, hareket açıklığı egzersizleri önerebilir.

Skolyoz fizik tedavi ankara

Skolyoz Fizik Tedavi Kaç Gün Sürer?

Skolyoz için fizik tedavi eğriliğin her aşaması için geçerli bir tedavi yöntemidir. 20 derece altındaki basit vakalarda erken tanı, gözlem ve fizik tedavi ile iyileşme gözlemlenebilir. Yine 20 ila 40 derece arası genelde korse kullanımı tavsiye edilen eğriliklerde ise korse kullanımından oluşan hareketsizlik ya da günlük hayattaki normal hareketsizliğin getirdiği sorunlar için fizik tedavi önerilebilmektedir. Ameliyat sonrası dönem için ise hızlı iyileşme için tavsiye edilir. Fizik tedavi kaç gün sürer?   sorusunun maalesef net bir yanıtı yoktur. Doktor ya da fizyoterapist sizin için en uygun tedavi planını seçer ve yaş, eğrilik vb. kriterlere göre fizik tedavi süreci uzayıp kısalabilir.

Skolyoz Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi

Fizik tedavinin her tedavi aşaması için yardımcı olduğu bir gerçektir. Skolyoz ameliyatı sonrası fizik tedavi iyileşmeyi hızlandırmak ve hareketliliği arttırmak adına yardımcı olacaktır. Burada hangi egzersizlerin yapılacağı sorusundan önce skolyoz ameliyatından sonra ne zaman egzersiz yapılmaya başlanmalıdır sorusu daha önemlidir. Genelde eski sporlarınızı yapmaya 6 ila 9 ay sonra geri dönebilirsiniz ancak bu noktada doktorunuza danışmanız oldukça önemlidir. Skolyozlu kişinin hangi sporları yapmaya elverişli olduğunu yine doktoru belirleyecektir.

Skolyozlu kişilerde eğer eğrilik ilerlemiş ve 40 derecenin üzerinde ise genellikle spinal füzyon cerrahisi yöntemi kullanılır. Bu neden başlangıçta kesinlikle eğilme, bükme, ağır kaldırma gibi faaliyetler içeren her türlü egzersiz ve hareketten kaçınılmalıdır. Ancak hafif ve kısa süreli yürüyüşler sizin için iyi olacaktır. Yukarıda belirtilen süre 6 ila 9 ay kemik ve kaslarınızın ortalama iyileşme süresidir. Ancak bu kişiye göre değişebilir. O nedenle doktorunuz ile konuşmanız ilerideki yaşamınız ve sağlığınız için en iyisidir.  Skolyozlu kişinin omurgasına baskı uygulayan her türlü hareket ve spordan kaçınması gerekir. Bu omurgadaki eğriliğin daha kötü bir hal gelmesini ve eğrilmenin hızlanmasını sağlayabilir.

Skolyoz ameliyatı sonrası yüzme genellikle tercih edilir. (Ameliyattan ne kadar süre sonra yüzebileceğinizi doktorunuza danışmalısınız.) Suyun kaldırma kuvvetinin omurgaya yapılan baskıyı azaltması ve sırttaki çekirdek kasların güçlenmesi skolyoz ameliyatı sonrası iyileşmeye katkı sağlayacaktır.

Skolyoz Fizik Tedavisi ile İlgili Yorumları

Skolyoz hastalığında fizik tedavisi olan kişilerin yorumlarını ve verdiğim cevapları altta bulunan yorumlar kısmında bulabilirsiniz. Altta yer alan yorumlar ve verdiğim cevaplar kesinlikle tanı ve tedavi yerine geçmemektedir. Doğru tanı ve tedavi yöntemi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Siz de skolyoz fizik tedavisi ile ilgili aklınıza takılan soruları yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz.

Önceki yazı
Omurga Kırığı
Sonraki yazı
Omurga Deformitesi

17 Yorum. Yeni Yorum

  • GÜLCAN

    HOCAM MERHABA,DR.8 YAŞINDA ÇOCUGUMA SKOLYOZ GRAFİGİ, MR ÇEKİMİ SONRASI TORAKAL SKOLYOZ 30. BEL KISMI SOL TARAF 32 DERECE OLARAK, TLS ORTEZ KORSE VE SOL AYAK 1,5CM TABANLIK RECETE EDİLDİ,SKOLYOZ HARAKETLERİNE GEREK OLMADIGI, 20 VE ALTI DERECELERDE SKOLYOZ FİZİK TEDAVİ UYGUNLANDIGINI BELİRTTİLER, HOCAM İLK ETAPTA SADECE COK UZUN ZAMANLAR KORSE KULLANMALIMIYIZ TAKVİYE OLACAK HAREKETLER EKLENEBİLİRMİ? TAVSİYELERİZ VE GÖRÜŞLERİNİZ ÖGRENMEK İSTERİM TESEKKÜR EDERİM.

    Yanıtla
    • Korse ile schroth fizik tedavisi uygulanması iyi olacaktır. Korse kullanım şekli ve hangi süre ile ne kadar kullanacağınızı size korseyi veren hekim ile konuşmanızı tavsiye ederim. Korse tedavisi büyüme bitene kadar devam etmelidir. 40 dereceyi geçerse ameliyat olması gerekir.

  • Zeren Kılınç

    Hocam merhaba. İyi günler. Ben 15 yaşındayım sırtımdaki şiddetli ağrılar nedeniyle ortopedi bölümüne başvurmuştum. Sırtımda bir omurga anomalisi olduğunu söylediler. Fazladan kemik oluşumu varmış. Ve el ile de fark edilebilecek durumdaymiş. Bu skolyoza neden olmuş. Skolyoz egzersizleri tedavi için işe yarar mı? Ameliyat çok riskli olduğu için ameliyattan kaçındılar. Siz ne önerirsiniz?

    Yanıtla
    • Doğuştan eğriliklerde egzersizin yararı olmaz. Eğrilik dereceniz 40 derece üzerindeyse ameliyat olmanızı öneririm.

  • Serhat

    Merhaba ben 24 yaşındayım vücudumda eğrilik olduğunu yeni farkettim. Düz durduğumda bel ve göbek kısmı üç boyutlu gibi hafif sağa dönük duruyor fakat C veya S diye ayırt edemiyorum. Egzersizleri kaç gün boyunca yapmam gerekir ve doğru egzersizi nasıl bulabilirim?

    Yanıtla
    • Sürekli yapılması gerekir. Egzersizleri sizin eğriliğinize göre size özel olarak planlanması gerekir. Onun için hazır bir formu yoktur.

  • Birgul seklem

    Selami alleykum hocam 14 gün önce benim yiğenim inşaattan düştü düşme esnasında boynunda c 5 bölgesi ezilme yapmiş ezilmenin baskısı ile omurilikteki sınır hasar görmüş ameliyatını oldu ve toplamda 6 vida atıldı 3 sagtarafa. 3 sol tarafa doktorların bize demesi bu kazada yigenim felç kalacak ömür boyu dendi belden alt tarafı tutmuyor ama yiğenim solbacagini hissettiğini söylüyor ve karıncalanma olduğunu bu durumda biz nasıl bir yol izlemeliyiz fizyo terapi olarak amaliyat olalı 14 dört gün oldu ve böyle vakalarda nekadar erken ve doğru müdahale okadar hasta icin iyi olduğunu biliyoruz bize nasıl bir tavsiyede buluna bilirsiniz teşekürler

    Yanıtla
  • 🙁

    Merhaba 18 yaşında bir kızım. 20 dereceye yakın skolyozum var msü deniz veya kara harp okulu istiyorum. Bir buçuk sene içerisinde egzersiz, barfiks, yüzme veya scrotch ile 5 dereceye kadar düşer mi??

    Yanıtla
  • Asya

    Selam benim 20 derece skolyoz oldugu doktor tarafindan söylenmistir yasim 48 fizik tedavi yanisira etkili spor dali ne önerirsiniz tesekürler

    Yanıtla
    • Skolyoz hastalığında maalesef etkili bir fizik tedavi haricinde yararlı bir spor yoktur.

  • İsa Gültekin

    İyi günler, skolyoz derecem 16-17 derece. Düzenli egzersiz, posture ve kas alımı ile azalma derecede azalma görülebilir mi?

    Yanıtla
    • Erişkin yaşta skolyoza özgü fizik tedavi egzersizleri ile eğriliklerde 3 derece azalma görülebilir.

  • Secil

    Hocam merhaba,cocuk yasta (7 ) 20 derecenin altindaki
    Egrilikler icin fizik tedavi vb hareketleriyle derecede azalma elde edilebilir mi?
    Saygilar

    Yanıtla
  • Ferhat

    Hocam merhabalar 18 yaşındayım. Msü okumak istiyorum. Fakat omurgamda 7 derece skolyoz çıktı. Msü sınırı ise 5(dahil) derece önümde 8 ay gibi bir süre var. Bu süre zarfında sporla veya farklı bir tedaviyle yaklaşık 2 – 2.5 derecelik bir iyileşme söz konusu olur mu yardımcı olabilir misiniz rica etsem?

    Yanıtla
  • Nalan Çetin

    Hocam merhaba, kızım 24 yaşında ve 24 derece skolyoz olduğu söylendi. Herhangi bir tedaviyle birkaç derece düşmesi mümkün mü?

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.