Kifoz Tedavisi ve Ameliyatı

42 Yorum

Kifoz, halk arasında kamburluk olarak anılır. Küçük çocuklardan yaşlılara kadar geniş bir kesimi ilgilendiren hastalık, hayati tehlike oluşturabilir. Omurganın öne eğrilme durumu olarak tanımlanan sorunda;

  • Sırttaki öne eğiklik normalin üzerine çıkarken
  • Beldeki çukurluk da kaybolur.

Sırt ve göğüs bölgesini ilgilendiren bu sorun sadece fiziksel anlamda değil psikolojik anlamda da yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.

Kifoz Nedir?

Omurganın öne eğrilmesiyle gözle görülür bir hal alan kamburluk, doğuştan olabildiği gibi sonradan da gelişebilir.

  • Çocuk yaşta görülen kamburluk; kalp ve akciğer hastalıklarını tetikler.
  • İleri yaşta görülen kamburluk; akciğer kapasitesini düşürür.
  • Bu durum ilerledikçe her yaş grubunda hayati tehlikeye zemin hazırlar.

Kamburluğun fizyolojik açıdan değerlendirildiğinde normal sayılan sınırları vardır. Bireylerin farklı duruş pozisyonları ve doğal kifozu olabilir. Ayakta dururken çekilen yan radyografide kamburluk sınırı 20-50 derece arasında değişir. Normal sınırlar içinde görülen bu değeri aşan eğrilikler kifoz hastalığı olarak adlandırılır.

Omurganın sahip olduğu normal eğrilik, denge için büyük öneme sahiptir. İnsanın normal durmasını sağlayan doğal eğriliğin büyümesi ya da küçülmesi halinde duruş anormalleşir ve dik durmak imkânsız hale gelir.

  • Kifoz her yaştan hasta için risk teşkil eder.
  • Bu durum kemikleri hızlı bir şekilde büyüdüğü ergenlik döneminde daha sık görülür.

Eğrinin büyüklüğü hastalığın şiddetini belirler. Eğri ne kadar büyükse durum o kadar ciddidir. Belirti göstermeye hafif eğriliklerde sırt ağrısına rastlanır. Şiddetli eğriler omurgada deformasyon ve sırtta görünür bir kamburluğa neden olur.

Kifoz Nedenleri

Doğuştan oluşabilen hastalık nedenlerinin doğru ve zamanında teşhis edilmesiyle etkili bir tedavi planı oluşturulabilir. İdiopatik (sebebi bilinmeyen) kifozun yanı sıra verem hastalığı, omurgada oluşan iltihap, kaza veya darbeyle görülen omurga kırıkları, dokularda tahribat kifoz neden olarak sayılabilir.

Kamburluk belirtileri

Kifoz Belirtileri Nelerdir?

Kifoz belirtileri şiddetine uygun olarak az ya da çok görülür. Semptomlar eğriliğin nedenine, ciddiyetine ve büyüklüğüne göre değişir. En sık görülen kifoz belirtileri arasında;

  • Sırt veya omuzda ağrı
  • Sırtta şekil bozukluğu
  • Duruş bozukluğu
  • Aşırı yorgunluk
  • Solunum güçlüğüne neden olacak nefes darlığı
  • Omuzların öne düşmesi

Bebeklerde ve çocuklarda kifoz belirtileri değişiklik gösterebilir. Başka hastalıkların belirtileriyle karıştırılan semptomların artması ve günlük hayatı olumsuz yönde etkilemeye başlamadan hekime başvurulmalıdır.

Erken teşhis, doğru tedavi ve etkili bir egzersiz programı hastalığın ilk evrelerinde şikâyetlerin azalmasına yardımcıdır.

Anormal eğriliğin diğer sebepleri arasında; kırıklar, osteoporoz, disk dejenerasyonu, çeşitli sendromlar ve kanser sayılabilir.

Kifoz Nedir? Kifoz Belirtileri Nelerdir? Kifoz Tedavisi Nasıl Yapılır? – Profesör Doktor Gökhan Demirkıran (Video)

Kamburluk Nasıl Düzelir?

Kifoz tanısı hasta hikâyesi ve fiziki muayene eşliğinde konabilir. Belirgin eğrilikler ebeveynler tarafından görülür. Aileyi tıbbi yardım almaya iten en önemli motivasyon kozmetik görünümle ilgili endişelerdir. Hekim tıbbi hikâyeyi dinler ve fiziksel muayene yapar. Başlangıç seviyesinde ve hafif vakalarda teşhis zor olabilir.

İleri seviyede hastalığın teşhisi için ileri tanı tetkiklerine başvurulur. Röntgen, pulmoner fonksiyon testleri ve manyetik rezonans görüntüleme eşliğinde hastalığın diğer organlara etkisi ve durumu belirlenirken, solunum fonksiyon testiyle de akciğerlerin çalışma kapasitesi belirlenir.

  • Doğuştan (konjenital) kifoz
  • Gelişimsel kifoz ve
  • Travmatik kifoz değerlendirmesinin doğru yapılması tedavi yönteminin belirlenmesinde önemli rol üstlenir.

Doğuştan (konjenital) kifoz; klinik olarak değerlendirilmelidir. Çocuk büyüdükçe deformasyonun da büyümesi beklenir. Gerekli olduğu anda yaşa bakılmaksızın cerrahi müdahale yapılmalıdır.

Gelişimsel kifoz; günlük aktivitelere bağlı olarak artan ağrılara duruş bozukluğunun eşlik etmesi halinde etkili tedavi planının zaman kaybetmeden yapılması önerilir.

Travmatik kifoz; bu durum felç benzeri nörolojik sorunlara da zemin hazırlar. Tedavide amaç omurga deformitesini düzeltmek, ağrıyı azaltmak, kaybolan nörolojik fonksiyonları geri kazanmak ve stabilizasyon sağlamaktır. Bu süreçte ciddi ameliyatlara ihtiyaç duyulur.

Kamburluk Önlenebilir mi?

Duruş bozukluğuna bağlı kifoz için egzersiz planı önerilir. Bacak kaslarının uzatılmasına ve omurga çevresindeki kasların güçlendirilmesine yönelik olan egzersizlerle hastalığın ilerleme hızı yavaşlatılabilir.

Eğriliğinin arttığı hastalara cerrahi tedavi uygulanmalıdır.

Operasyonla kamburluğun düzeltilmesi ve eğriliğin ilerlemesi engellenir.

Kifoz, ilerledikçe ciddi sırt ağrılarına neden olurken nefes alıp vermede yaşanan sorunlar ile birlikte kozmetik problemler psikolojik travma yaratır. Kamburluğun kalıcı hale gelmesi sosyal yaşantıyı da olumsuz etkiler. Kamburluk ölçümü yapılarak omzun takibe alınması son derece önemlidir.

Hareketsiz yaşama bağlı olarak ortaya çıkan sırt ağrılarında ve kamburlukta doğru ve düzenli egzersize eşlik eden yüzme aktivitesi sırtın yanı sıra karın kaslarını da güçlendirir.

Kifoz ameliyatı ankara

Kifoz Tedavi Yöntemleri

Kifoz tedavi yöntemi sorunun derecelendirilmesiyle seçilir. İlerleyen ve belirli sınırı aşan derecelerde tıbbi müdahale gerekir. Çocukluk çağında görülen ve 60 dereceyi aşan eğriliklerde ilerleme hızının yavaşlaması için korse kullanımı önerilir. Tavsiye edilen şekilde kullanılan korseyle kamburluk istenen seviyeye geriler.

Korse kullanımına rağmen ilerleyen hastalıkta cerrahi müdahale zorunlu hale gelir. Hayatı tehlike oluşturacak akciğer sorunlarının giderilmesi için cerrahi müdahale önerisinin mutlak suretle değerlendirilmesi kaliteli bir yaşam için şarttır.

Çocuklar için acil olarak önerilen cerrahi müdahalede amaç; ilerleyen yaşlarda ortaya çıkması muhtemel kalp ve akciğer sorunlarının önüne geçmektir.

Kamburluk tedavi planı nasıl yapılır?

Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, kalan büyüme miktarı, kifoz türü ve eğrinin şiddeti tedavi planı üzerinde etkili faktörler arasında sayılabilir. Hasta ihtiyaçlarına bağlı olarak değişmekle birlikte 70-75 dereceden az eğiklik, postural ve Scheuerman kifozlu hastalarda cerrahi olmayan yöntemler denenir.

Cerrahi olmayan tedavi; düzenli gözlemin ön planda olduğu tedavide ziyaretlerin periyodik olması ve aksatılmaması son derece önemlidir. Eğri artmadıkça farklı bir tedaviye gerek kalmaz.

Kifoz Tedavisi Ankara

Spesifik egzersizler kasları güçlendirerek sırt ağrısını hafifletmeyi ve duruşu düzeltmeyi amaçlar. Hekim tarafından önerilen steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar sırt ağrılarını hafifleterek yaşam konforunu olumlu yönde destekler. Korse önerisi iskelet olgunlaşana ve büyüme tamamlanana kadar ihtiyaca uygun değişik şekillerde uygulanır.

Kifoz Ameliyatı Nasıl Yapılır? Kamburluk Ameliyatı Riskleri Nelerdir? Ameliyat Kaç Saat Sürer? – Profesör Doktor Gökhan Demirkıran (Video)

Kifoz Ameliyatı

Bu aşamada akla gelen ilk soru cerrahi tedaviye ne zaman ihtiyaç duyulduğudur. 70-75 derece üzerindeki eğrilerde cerrahi müdahale önerilmektedir. Doğuştan kifozlu hastalara da ameliyat önerilir. Cerrahi olmayan tedavi süreci sonunda iyileşme görülmemiş ve bel-sırt ağrılarının şiddeti artmışsa cerrahi müdahale kaçınılmaz hale gelir. Başarılı bir ameliyatın hedefi;

  • Eğrilik derecesini azaltmak
  • Eğriliğin ilerlemesini durdurmak
  • Sırt ağrılarını hafifletmek
  • Fiziksel ve psikoloji yaşamı normale çevirmektir.

Eğrilik derecesinin şiddetine bağlı olarak kifoz operasyonuna “osteotomi” adı verilen omurga kemiğinden parça çıkartma ve düzeltme uygulaması dâhil edilebilir.

  • Kişiden kişiye değişmekle birlikte rutin uygulamalarda hasta ameliyattan 24 saat sonra ayağa kaldırılır.
  • 3-4 gün içinde de hastaneden taburcu edilir. İhtiyaca göre ameliyatın ardından kısa süreli korse kullanımı önerilebilir.
  • Çocukların okula dönme süresi tahmini 3-6 haftadır.
  • Yürüyüş ve yüzme gibi egzersizlere 3 ay sonra izin verilir.
  • ayın sonunda hasta bisiklete binebilir.
  • İlk yılın sonuna kadar sert temas gerektiren sporlar yapılamaz.
  • 1 yılın sonunda hasta tamamen normal hayatına geri döner.

Ameliyat prosedürü hastanın ihtiyacına özel olarak belirlenmelidir. Omurganın stabil hale gelmesi için metal vida, plaka veya çubuk gibi yardımcı malzemeler kullanılabilir.

Kifoz Ameliyatı Riskleri

Kifoz ameliyatı ciddiye alınması gereken bir operasyondur. Ancak yapılması için zaman kaybedilmemelidir. Omurgada oluşan eğriliğin düzelmesinin amaçlandığı cerrahi müdahalede, ense kökünden başlanarak bel kıvrımına kadar gerekli görülen omurlar sabitlenir. Lütfen doktorunuza sorunuz

Yapılan düzelmeler kalıcıdır.

10 yaş altı çocuklar için yapılan operasyonda omurgaları tutarken aynı zamanda iç içe geçmesini sağlayan bağımsız çubuklar yerleştirilir. Çocuğun gelişimi devam ettikçe çubuklar uzatılır.

Kifoz ameliyatında olası akciğer ve kalp hastalıklarının oluşumu engellenir veya ertelenir. İskelet ve kas problemleri çözüme kavuşurken gövde dengesi olması gereken şekle gelir. Uygulama genel anestezi altında gerçekleşir.

Kifoz ameliyatı riskleri nelerdir

Kifoz Ameliyatı Ankara

Ameliyat sonrasında hasta takibi ilk 24 saat boyunca ihtiyaç halinde yoğun bakımda devam eder. Omurgalarda yapılan diğer cerrahi müdahalelere göre farklı riskler barındıran kifoz ameliyatları sonrasında enfeksiyon ve yüksek ateş görülebilir. Müdahalenin tekrarının gerekli olabildiği durumlar yaşandığı gibi kısmi felç ve herhangi bir uzvun işlevsiz hale gelmesi de düşük riskler arasında sayılabilir.

Yeni nesil uygulamalardan yardım alınan cerrahi müdahaleler navigasyon teknolojisi kullanılır.

Hastanın; ameliyat bölgesine düzenli günlük pansuman yapılır. Dikişlere 15 gün boyunca su değdirilmemelidir. Bol sıvı tüketimi, kabızlık önleyici tedbirler ve alafranga tuvalet kullanımı ameliyat sonrası komplikasyonları minimum seviyeye çeker. Hastalar kendilerini yormayacak şekilde hareketli bir yaşama dönmek için egzersizlere hafif yürüyüşlerle başlayabilir.

Kifoz Ameliyat Fiyatı

Kifoz ameliyatı hastanın dış görünüşü ve omurga sağlığı açısından gereklidir. Korse veya cerrahi olmayan diğer yöntemlerle tedavisi süren hastaların kontrollerini aksatmaması son derece önemlidir.

Doğru tedavi planı kişiden kişiye göre değişir. Ameliyatla müdahalede ihtiyaca uygun planlama hastayı takip eden hekim tarafından yapılmalıdır. Ameliyatın içeriği (enstrumantasyon seviyesi, osteotomi tipi ve sayısı) hastanede yatış süresi ve kişiye özel uygulamalar kifoz ameliyat ücreti üzerinde belirleyici rol oynar.

Kifoz Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler | Kamburluk Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci – Profesör Doktor Gökhan Demirkıran (Video)

Sıkça Sorulan Sorular

Kifoz teşhisinin ardından hasta ve yakınları için zorlu ve karmaşık bir süreç başlar. En doğru bilgiler hastayı takip eden hekim tarafından verilebilir. Kişiden kişiye değişen özellikler nedeniyle her sorunun cevabı her hasta için aynı olmayabilir. Hasta ve ebeveynlerin cevabını merak ettikleri sorulara ait yanıtlar şu şekilde verilebilir.

Kifoz boy uzamasını engeller mi?

Vücudun duruş şeklini bozan kifoz, boy uzaması önünde ciddi bir engel oluşturmaz. Duruş bozukluğu nedeniyle hastada boyun kısaldığı izlenimi oluşur. Erken çocukluk çağında ortaya çıkan kamburluk büyümeye engel teşkil etmez. Etkili bir tedavi planı çocuğun büyümesini engellemeyecek şekilde yapılmalıdır.

Kifoz düzelince boy uzar mı?

Yaşam kalitesini düşürmenin yanı sıra farklı sağlık sorunlarına da zemin hazırlayan kifoz, ameliyatla tedavi edilebilir. Vücutta oluşan eğriliğin giderilmesiyle hastaların boyunda belli oranda uzama görülebilir.

Kifoz egzersizle düzelir mi?

Duruş bozukluğu ve kamburluk egzersizle önlenebilir. Başlangıç seviyesindeki hastaların hekim tarafından önerilen çalışmaları aksatmadan yapması son derece önemlidir.

Postural farkındalık ve egzersizler kifoz tedavisinin vazgeçilmez destekçisidir.

Doğru egzersizle; kısalmış kasların gerilmesi ve zayıf kasların aktif hale gelmesi hedeflenir. Germe ve kuvvet egzersizleri belli bir plan eşliğinde hastaya verilir.

Başlangıç seviyesinde germe hareketleri günde 2 kez 10 tekrarla başlar. Germe pozisyonunda 10-15 saniye kalınması ve ardından 10-15 saniye dinlenilmesi önerilir.

Kifoz hastaları nasıl yatmalı?

Kifoz hastaları için tavsiye edilen yatak sert ve düz olmalıdır. Yatağın vücut ağırlığıyla birlikte yaylanmaması istenir. Baş ve gövdenin uyku boyunca uyum içinde kalmasını sağlayan bir yatak idealdir.

Aynı şekilde yastık çok alçak ya da yüksek olmamalıdır. Bu hastalıkta yumuşak yastıklar asla önerilmez. Çok sert ve yüksek yastıklarsa başın arkada kalarak zorlanmasına neden olur.

Kifoz hastaları için ideal duruş pozisyonu hangisidir?

Baş dik durmalı ve ileri bakmalıdır. Yanlardan bakıldığında kulaklar omuzla hizalanmış olmalıdır. Göğüs dik ve bel boyun çukurları normalden az ya da çok olmamalıdır. Karnın düz ve omuzların dik olduğu pozisyon gün boyu korunmalıdır.

Kifoz olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Kifoz teşhisi hasta hikâyesine bağlı olarak doktor muayenesi, fiziksel bulgular ve ihtiyaç duyulması halinde çeşitli testlerle kolay bir şekilde anlaşılır. Muayene genellikle tanı koydurur ek olarak en sık kullanılan testler arasında röntgen, pulmoner fonksiyon testleri, nörolojik testler veya elektronik tarama yöntemleri sayılabilir.

Kifoz Olanların Yorumları

Kifoz hastalığı olan kişilerin yorumlarını ve verdiğim cevapları altta bulunan yorumlar kısmında bulabilirsiniz. Altta yer alan yorumlar ve verdiğim cevaplar kesinlikle tanı ve tedavi yerine geçmemektedir. Kifoz ile ilgili doğru tanı ve tedavi yöntemi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Siz de kifoz ve kamburluk ameliyatı ile ilgili aklınıza takılan soruları yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz.

Önceki yazı
Skolyoz Tedavisi ve Ameliyatı
Sonraki yazı
Omurga Kanal Daralması

42 Yorum. Yeni Yorum

  • Hümeyra

    Eşım 76 yaşında kifoz olduğunu düşünüyorum baya kamburu ilerledi ağrısı var bu yaşta ne yapılır ameliyat olabilirmi

    Yanıtla
    • Her yaşta kifoz için cerrahi tedavi yapılabilir. Fakat kifozun sebebini yerini çok iyi anladıktan sonra kifoz tedavisine karar vermek gerekir. Kifozunuzu bir omurga cerrahına muayene ettirip ona göre plan yapmanızı tavsiye ederim.

  • Erdi

    Kifoz ameliyatı geçirmiş biriyim olası platin kırılması veya sıkıntıda platinler çıkarılabiliyor diye biliyorum ancak çıkarınca kişi eskisi gibi sağlıklımı oluyor futbol veya ağır iş yapabiliyormu bilginiz var mı bu konuda teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Kifoz ameliyatlarında amaç füzyon elde etmektir. Füzyon elde edildikten sonra rodlara ya da vidalara binen yük azalır ve kırılma ihitimali ortadan kalkar. Eğer füzyon oluşmamışsa platinlerde(implantlarda) kırılmalar olabilir. Kırılma olması durumunda füzyon oluşmamış demektir bu durumda implantlar çıkartılmaz değiştirilmeleri gerekmektedir. Ben implantların çıkartılmaması taraftarıyım. Çıkartılması için tek neden iltihaplanmadır.

  • Turgay

    Merhaba kardeşimin sağ omurga kemiğinde platinler mevcut. Omurga dışa doğru büyümeye devam ediyor ve platinlerden dolayı da sırtında açılma oldu. Gittiğimiz doktor ameliyat ile platinlerin alınıp sonrasında ise en az 3 ay boynundan bir alete bağlanacağını söyledi.Ancak hastanede o aletten 3 tane olduğunu ve diğer hastalar da olduğunu söyledi. Alet boşa çıktıktan sonra ameliyat için aranacanağımızı söylediler. Bu aletin adı tam olarak nedir acaba?

    Yanıtla
    • Tahminimce Halo dediğimiz ileri kifoz ve skolyoz vakalarında omurgayı esnetmeye yarayan belirli süre kafaya bağlanarak traksiyonda tutuğumuz bir cihaz.

  • Berivan

    Hocam merhaba benim erkek kardeşim 21 yaşında ve baya kamburluk var yani kifoz var hocam ameliyat olsa düzelir mi bide ameliyat riski var mi

    Yanıtla
    • İleri kifoz durumunda akciğerlerle ilgili problem gelişmemişse ameliyatla düzelir. Ameliyatlarda mutlaka risk var ama yapılacak ameliyata göre riskler değişkenlik gösterir. Kifoz tedavisinde eğrilik derecesi hastanın yaşı eğriliğin sertliğine ve tipine göre çok çeşitli ameliyatlar mevcuttur. Risklerde özellikle felç riski binde 1 ile %7 arasında değişebilir.

  • Doğan karaköse

    Merhabalar ben Perşembe günü kifoz ameliyatı olacağım yaşım 16 riskler yüzde açısından kaç acaba ?

    Yanıtla
    • Doğan bey çok geçmiş olsun. Bu sorunuzu sizi muayene eden ve ameliyat edecek olan doktora sormalısınız. Ne sizin muayenenizi biliyorum ne eğrilik tipini ne de kaç derece olduğunuzu biliyorum. Doktorunuz ne ameliyat (10 larca ameliyat var) planladı onu da bilmiyorum. En iyisi doktorunuzla konuşmanız.

  • Serpil Yücel

    Merhaba 40 yaşındayım yüzde 70 kifoz ve skolyozum var doktor ameliyat önerdi fakat fiyatı çok yüksek sizden fiyat alabirmiyim

    Yanıtla
    • Geçmiş olsun Serpil hanım. Sizi muayene etmeden ve grafilerinizi incelemeden bir şey söylemek mümkün deği maalesef.

  • Mehmet

    Merhaba hocam
    Kifo-Skolyozum ve Nörofibromatozis tip 1 hastalığım var. Daha önce 6 defa ameliyat oldum. En sonuncu ameliyatımda platinler yerinden oynadığı için tüm platinlerimi aldılar. Şu an kafamı tutmadan gezemiyorum. Ayakta ve oturduğum zaman sırtımda ağrı oluyor, başımda ağrı oluyor ve sırtımda yük oluyor. Yattığım zaman bir problem olmuyor. Boynuma yakın sırt bölgemde şişlik var. Skolyoz tetkiki için röntgende boyun bölgeme yakın yerde omurgam belli olmuyor. Sadece tomografide gözüküyor.

    Yanıtla
    • Tekrar ameliyat olmanızı öneririm ama en net cevabı sizi muayene ettikten sonra verebilirim.

  • veyis şahbaz

    Merhaba hocam,oğlum 36 yaşında, gitiğimiz iki ayrı doktor da 80 derece kifozu var dedi .özelde muayene olduğumuz doktoru,ayrıca ,boyun,sırt,belve kalça bölgesi için emar istedi.Sonuçlara baktıktan sonra.bu bölgede sertleşme oluşmuş ,amaliyatın kolay geçmesi ve amaliyat süresininin kısalması için bir süre fizik tedavi de kifozuna yönelik egzersiz yapması ve yüzmesi istendi .Diğeri ise,bir devlet araştırma uygulama hastanesi olup,istenilirse bizim talebimiz üzerine hemen amaliyat edebileceğini [özelde] söyledi.Hocam,bu durumda,fizik tedavi ve yüzme amaliyat öncesi ne kadar gerekli, bu doktor fizik tedavi ve yüzmeden de söz etmedi,sizin görüş ve öneriniz nedir.saygılarımla.

    Yanıtla
  • Esma

    Merhaba gokhan bey 17 yaşında ki oğlumda yaklaşık yüzde ellilere yaklaşık kifozu var üç omirlikte birbirine eşit uzamaması sonucu oluşan bir kifozu var ist İzmire götürdüm kimisi diyo takip kimisi diyo amaliyat oğlum aynanalara bakıp Mutsuz oluyo ne yapmalıyım şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
    • 50 derece kifoz sadece 3 omurga arasında ise ameliyat gerekir. Fakat genel sırt kifozu ise ameliyata gerek yoktur. Sırtında mutsuz olacağı kadar kifoz görünüyorsa bence açı ölçümünüzde hata olabilir.

  • Ali

    Hocam öncelikle iyi günler . Sırt ağrısı+. Hareketle artıyor. Yayılmıyormuş. Travma olmamış. İdrar ve gayta kontinan. TORAKAL SPİNAL MR İNCELEMESİNDE ; Torakal kifoz hafif artmıştır. Posterior vertebral hat düzgün ve kesintisiz olarak izlenmektedir. Torakal vertebraların korpus yükseklikleri ve sinyal intensiteleri normaldir. Spinal kanal normal form ve genişliktedir. İntra spinal kitle lezyonu izlenmedi. T10-11, T11-12 diskinde diffüz anüler bulging mevcuttur. Subaraknoid mesafede ve nöral foramenlerde minimal daralma izlenmektedir. Diğer intervertebral disklerin yükseklikleri ve sinyal intensiteleri normaldir. Disk posterior konturları normal olup dural kese ve nöral elemanlara bası saptanmadı. Ventral subaraknoid mesafe ve nöral foramenler açıktır. Torakal spinal kord kalınlık ve sinyal intensitesi normaldir. Patolojik sinyal saptanmadı. Konus medüllaris normal düzeyde ve sinyal intensitesi doğaldır. Paravertebral yumuşak dokulara ait patoloji saptanmadı. Kifoz eğrilmesi için gittiğimde sonuçlarımda yazılan tanı bu şekildedir.Askeri Personelim meslekte 5.yılım kifoz ameliyatı olduğumda işime devam edebilirmiyim ?

    Yanıtla
    • Bu mr raporu kifozunuz hakkında bana pek bilgi vermedi. Ama kifoz ameliyatı sonrası işinşize devam edebilirsiniz.

  • nezaket bilgiç

    hocam merhabalar.Kızım 10 yaşında ve %52 oranında kifoz denildi.Bu durumda korse ve egzersizlerle devam mı etmeliyiz veya amaliyat mı olması gerekiyor?

    Yanıtla
    • Kızınızı muayene edip kalan büyüme miktarına göre karar vermek gerekir ama bu yaştaki bu derecedeki eğirlikler %100 ameliyat gerektirir. Asıl soru ne zaman ameliyat edelim? Bunun için muayene edip değerlendirmek lazım.

  • Ümit

    Merhaba hocam 25 yaşımdayım 72 derece kifozum ayriyeten skalyoz var ne yapmalıyım

    Yanıtla
  • Seda

    Merhaba hocam.. Mr çekiminde kifoz artmıştır diyor ama yüzdesi yok. Bu ne demek?

    Yanıtla
    • Anlamak mümkün değil bu söylediklerinizden. Yüzde diye bir şey yok derece var. Neye göre artmış rakam vermiyorsa ayrıca mr da derece ölçümü diye bir şey yok.

  • Ayşe

    Merhabalar hocam benim 80 derece kifozum var doktor fizik tedavi verdi bu şekilde düzelir mi yoksa ameliyatımı olmam gerek

    Yanıtla
  • Sakinemisoglu

    Oglum15 yaşında 76derece kifozy var ama. Amaliyat dediler sizce amalayat yaptıralım hocam az ağrı var hafif
    3 .4 tane doktara gittim bir acil amaliyat dedi birisi 6 ay bekleyelim dedi spor egzersiz yap dedi
    SİZ NE ONERRİSİNİZ HOCAM

    Yanıtla
    • Oğlunuzu muayene etmeden net bir yorum yapamam ama 76 derece ise ameliyat olmasını öneririm.

  • zeynep

    merhaba hocam 17 yaşındayım 70 derece kifozum var göğüs kemiğim de çıkıntı var kifoz yüzünden mi? bir de ameliyat dan sonra yaklaşık ne kadar süre korse takıyoruz?

    Yanıtla
    • Ameliyattan sonra korse takmıyorum. Göğüs çıkıntısı kifozla ilişkili değildir.

  • Ece

    Merhaba hocam kifoz hastasıyım 26 yaşındayım 2015 yılında 65 2023 68 derece oldu daha egzersiz korse şimdi ameliyat diyorlar olmalımıyım

    Yanıtla
  • Nazan

    Merhaba hocam yaşım 42 kifoz 72 derece ayrıca boyun fıtığı sırtta kireçlenme ve bel fıtığın var. Doktorum ameliyat dedi. Öyleki sırtım hergün sanki ikiye ayrılıyor ve bacaklarıma vuruyor. 2 defa da solunum sıkıntısı yaşadım kaburgalar ciğere battı sanki. Sizin öneriniz nedir?

    Yanıtla
    • Sizi bir doktor görüp değerlendirdi ise ve kontrol edilemeyen ağrılarınız varsa kifozdan ameliyat olmanızı öneririm.

  • Güliz

    Merhaba 22 yaşındayım 69 derece kifozum var ameliyat şart mı ağrılarım falan çok oluyor ayakta çok fazla duramıyorum

    Yanıtla
    • 69 derece kamburluk için hemen ameliyat önermem. Diğer tedavi methodlarını uygulayıp bakmak lazım.

  • Özen Dağdeviren

    Merhaba hocam. Oğlum 12 yaşında 82 derece kifoz olduğunu ve ameliyat olması gerektiği söylendi. Herhangi bir ilerleme süreci gözlemlenmeden ameliyat yapılması doğru olur mu? Bu derece bir kifozun fizik tedavi ya da sporla düzelme ihtimali var mıdır? Teşekkür ederim

    Yanıtla
    • 82 derece kifoz çok ileri bir kamburluktur ve ilerlemsi kesindir. O sebeple beklemenin hiçbir mantığı yoktur. Spor ya da fizik tedavi ile düzelme olmaz. Boşuna zaman kaybetmeden ameliyat olmanızı öneririm.

  • Taibet

    Merhaba hocam. Benim kardeşimin 75 derce kifozu vardı çeşitli nedenlerle ve crp sinin düşmemesi yüzünden 3 kere ameliyat oldu en son doktoru platin ve kemiklerin birbirini kabul etmediğini bütün platinleri çıkarmamiz gerektiğini söyledi çıkarırsak ne olur kamburlaşma ağrı vs olur mu? crp değerleri çok yüksek düzelir mi? cevap verirseniz çok sevinirim iyi günler.

    Yanıtla
    • Enfeksiyon kontrolü yapılması gerekir. Platinlerin kabul edilmemesi gibi bir durum yoktur. Platinler çıkartılırsa kambur artar. Durum kötüleşebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.