Omurga Deformitesi

38 Yorum

Omurga deformitesi omurganın olması gerektiği gibi hizalanmaması sonucu görülür. Genel anlamda omurgadaki yapısal bozukluklardır. Bu bozukluklar birkaç nedenden dolayı oluşmuş olabilir. Çoğunlukla sorun çıkarmasa da deformenin ilerlemesi durumunda kişinin hayatını olumsuz anlamda etkileyebilir. Omurga deformitesinde erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Bu safhada eğriliklerin ya da diğer bozuklukların ilerleyişi durdurulabilir ve tedavi edilebilir.

Omurga Deformitesi Nedir

Omurga, arkadan bakıldığında neredeyse tamamen çizgisel, yandan bakıldığında ise hafif bir s şeklini andırır. Yandan bakıldığında omurgada bazı eğriliklerin bulunması doğaldır. Bu eğrilikler, fizyolojik eğriliklerdir. Boyunda, sırtta ve belde bir  olmak üzere 3 fizyolojik eğrilik vardır.

Bazı durumlar neticesinde omurganın yapısal işlevlerinde ve kozmetiğinde aksamalar, hatalar meydana gelebilir. Örneğin sırttaki kifozun 20 ila 50 derece arasında olması gerekir. Fazla ya da az olduğu vakalar gibi durumlar doktorlarca tanısı koyulduktan sonra bir çeşit omurga eğriliği olarak kifoz ismiyle anılır.

Bu durum omurganın kendisiyle alakalı olabileceği gibi, çoğunlukla omurga eğriliği şeklindedir. Örneğin Skolyoz vakalarında omurga, yatay düzlemde yer değiştirir. Arkadan ya da önden bakıldığında düz bir hat gibi görünmesi gereken omurga, artık bazı bölgelerde sağa ya da sola kaymıştır.

Omurga deformitesi belirtileri

Omurga Deformitesi Türleri

Skolyoz

Omurga deformitesi çoğu kişinin bildiğinin aksine yalnızca skolyozdan ibaret değildir. Bazı başka hallerde de kendisini gösterebilir. Skolyoz omurga deformitesi, bunların en çok bilinenidir. Omurgada, yatay düzlemde meydana gelen 10 dereceden fazla eğrilikler olarak tanımlanabilir. Tedavi aşamasında genellikle eğriliğin stabil hale getirilmesi ve ilerleyişinin durdurulması adına skolyoz korsesi ve bazı egzersizler önerilir. Ciddi eğriliklerde (40 dereceden fazla olan eğrilikler) cerrahi müdahale gerekebilir.

Kifoz

Kifoz, pek bilinmeyen bir omurga deformitesi türüdür. Bilinmemesine rağmen skolyozdan daha tehlikelidir. Omurganın öne eğrilmesi durumu olarak tanımlanabilir. Omurgadaki fizyolojik (var olması tamamen doğal olan) eğrilikler bazı nedenlerden artabilir. Kifoz vakalarında bu fizyolojik eğrilikler standart değerler arasında değildir. 20 ila 50 derece arası olması gereken eğrilik artmış, ve kamburluk oluşmuştur.

Lordoz

Lordoz, bel bölgesindeki doğal eğriliğin artmış olması durumudur. Omurgaya baskı yapan vücut ağırlığı çoğu zaman ağrıya sebep olur. Bu vakalarda hastaların bellerinde görünür bir kavis vardır. Bel C şeklinde görünür.

Omurga Kayması

Spondilolistezis, omurgayı birbirine eklenerek oluşturan omurlardan bir tanesinin daha öne kaymasıdır.Omur kayması da denir. Bu durum ciddi sonuçlara yol açabilir. Kayan omur, omuriliğini sıkıştırabilir ya da başka durumlarda kifoza neden olabilir. Genellikle bel ve bacak ağrısı, kas zayıflığı ve bazı hareket sınırlandırmalarıyla karakterize edilir.  Başlıca spondilolistezis türleri şunlardır:

  • İstmik, kemik yırtılması, omurdaki bir kırıktan dolayı gelişir.
  • Displastik, feset eklemindeki doğuştan gelen bir bozulma sonucunda ortaya çıkar.
  • Dejeneratif, yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan doğal deformitenin bir ürünü olarak görülür.
  • Travmatik , yaralanmalardan sonra ortaya çıkar.
Omurga deformitesi

Omurga Deformitesi Nedenleri

Omurga deformiteleri, farklı birkaç nedenden ortaya çıkmış olabilir. Vakalar genellikle idiyopatik(kökeni bilinmeyen) olsa da farklı deformiteler için farklı nedenler söz konusu olması muhtemeldir. Omurga deformiteleri nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İdiyopatik, skolyoz vakalarında çoğunlukla görüldüğü gibi idiyopatik vakaların belirli bir nedeni yoktur. Omurga eğriliklerinin kökeni bilinmez.
  • Dejenaratif, omurganın zaman içinde yıpranması ile alakalıdır. Yaşlanan insanlarda omurlar eski gücünü koruyamaz ve bazı nedenlerden deforme olabilirler. Bu durum kendisini başka omurga sorunları şeklindegösterebilir.
  • Konjenital, doğum öncesi dönem ile ilgilidir. Bu dönemde gelişen bir sorun omurga deformitesine neden olabilir.
  • Pediatrik, hızlı büyüme döneminde çocuklarda, bu tür omurga deformiteleri daha çok tespit edilebilir. Omurga deformitesi çocukluk dönemde geliştiyse bu gruba dahildir. Skolyoz vakalarında hızlı büyüme dönemindeki çocuklar için erken tedavi eğriliğin ilerlememesi adına oldukça önemlidir.
  • Nöromüsküler, kas aktivitesini etkileyen bazı problemler kasların sertliğini değiştirebilir. Bu durum omurga deformitesine neden olabilir.
  • Postural, omurganın büyüme sürecindeki fiziksel hatalar ile ilgilidir. Gelişme çağındaki yanlış oturma şekilleri ve genel duruş bozuklukları buna neden olabilir.
  • Travmatik, Omurgaya gelebilecek ağır bir darbe, açısını değiştirebilir. Kaza ve yaralanma gibi vakalardan sonra gelişebilir.

Bazı durumlarda ise diğer omurga deformiteleri, başka bir deformitenin nedeni olabilir. Örneğin Spondilolistezis bazen kifoza sebebiyet verebilir.

Omurga Deformitesi Belirtileri

Omurga deformiteleri en genel anlamda ağrı ile karakterize edilir. Bu deformiteler ciddiye alınmalıdır. İnsan hayatını başından sonuna etkileyebilir, günlük yaşam ve insan psikolojisi için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Bel bölgesindeki gözle görülür içe kaymalar, boyun ve sırt ağrıları, üst sırt kısmında kambur, bazı durumlarda kalp ve akciğer sorunları, gözle görülebilir bazı kozmetik kusurlar, bacak uzunluklarının eşit olmayışı, omuz yüksekliklerinin eşitsizliği gibi işaretler, omurga deformiteleri belirtileri olabilir.

Sırt ve omuz ağrıları, aşırı yorgunluk, nefes alıp verme sorunları ve ağrılar kifoz belirtileri olurken, sert yüzeyde yattıktan sonra şeklini koruyan bel girintisi (c şeklinde), sırt ağrısı, belirli hareketler için kabiliyetin azalması, lordoz belirtileri arasında yer alır.

Nefes darlığı ve özellikle belin bir tarafının diğerinden daha aşağıda ya da yukarıda durması skolyoz belirtisi olabilir. Böyle bir durumda, eller önden birleştirilerek iki avuç içi bir araya getirilir. Bitişik olan bacakların arasına doğru yönlendirilir ve kollar bacaklara paralelken aşağı eğilerek kontrol yapılabilir. Bu durumda belin bir tarafı diğerinden aşağıda veya yukarıda ise bir ortopediste başvurmak gerekir.

Çocuklarda Omurga Deformitesi

Çocuklar arasına en çok görülen omurga deformitesi türleri skolyoz, kifoz ve lordozdur. Özellikle skolyoz hızlı büyüme çağındaki çocuklarda teşhis edildiğinde tedavi olumlu yönde büyük ölçüde değişmektedir. Genellikle bel ve sırt ağrıları, kozmetik kusurlar; solunum problemleri gibi belirtiler ile ortaya çıkar.

Çocuklarda omurga deformitesi tanısı aile, hasta öyküsü ve fiziksel muayenenin yanında MRI, bilgisayarlı tomografi (BT) gibi yöntemler ile koyulur. Tedavi edilmediğinde ya da eğriliklerin açılarının büyümesi durdurulmadığında, bu deformiteler günlük hayatı etkileyecek duruma gelebilir ve kozmetik sorunlar, hastaların psikolojilerini etkileyebilir.Tedavisinde genellikle cerrahi yönteme başvurulmaz. Omurga esnekliğini koruduğundan ve kemik gelişimi tamamlanmadığından bölgesel alçılar, korse veya eğzersizler önerilebilir. Ancak vakanın ciddiyetine göre cerrahi yöntem de tercih edilmek istenebilir.

Büyümesi devam eden çocuklar için uygulanabilecek olan ipli skolyoz ameliyatı da çocuklarda skolyoz tedavisi için kullanılan bir yöntemdir.

Omurga Deformitesi Tedavisi

Omurga deformitesi tedavisi için başlıca iki yöntem olduğu söylenebilir. Bunlar cerrahi olmayan yöntem ve cerrahi müdahalelerdir. Eğriliklerin ilerleyişini durdurmak ve ağrıyı azaltmak için yapılabilecek bu tedaviler vakanın şiddetine göre değişecektir.

Lordoz Tedavisi

Lordoz tedavisi söz konusu olduğunda eğriliğin şiddeti, ağrı ve şişlik durumuna göre değişebilir. Eğriliğin esnek olduğu durumlarda tedavi gerekmeyebilirken, esnek olmadığı durumlarda fizik tedavi ya da cerrahi yönteme başvurulabilir. Böyle bir durumda hastalığın ilerlemesi obezite, nefes darlığı vb. gibi problemlere yol açabilir. Ayrıca kozmetik sorunlar da başlı başına problemdir.

Kifoz Tedavisi

Kifoz tedavisi için konuşulduğunda, omurganın öne eğriliği 55 dereceyi geçmişse yine fizik tedavi, bazı egzersizler ile vakanın ilerlemesi durdurulmaya çalışılır. Bunların yetersiz olduğu durumlarda kifoz ameliyatı yöntemine geçilebilir. Ayrıca ağrılar için reçeteli ya da reçetesiz ağrı kesiciler önerilebilir.

Skolyoz Tedavisi

Skolyoz genellikle çocuklarda ve ergenlerde görülür. Büyüme çağındakiler için skolyoz korsesi kullanımı önerilebilir. Bu omurganın hareketlerini bir miktar engellese de eğriliğin ilerlemesini büyük ölçüde durdurmaktadır. Ancak yetişkinlerde korse kullanımı söz konusu değildir. Genelde, yine eğriliğin şiddetine göre skolyoz fizik tedavi ya da cerrahi tercih edilebilir. Genellikle 40 derecenin üzerindeki eğrilikler (şiddetli skolyoz) için skolyoz ameliyatı tercih edilir.

Omurga deformiteleri ile ilgili aklınıza takılan soruları altta bulunan yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Omurga deformite tedavisi için Ankara kliniğim ile irtibata geçebilirsiniz.

Omurga Deformitesi Olanların Yorumları

Omurga deformitesi olan kişilerin yorumlarını ve verdiğim cevapları altta bulunan yorumlar kısmında bulabilirsiniz. Altta yer alan yorumlar ve verdiğim cevaplar kesinlikle tanı ve tedavi yerine geçmemektedir. Doğru tanı ve tedavi yöntemi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Siz de omurga deformiteleri ile ilgili aklınıza takılan soruları yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz.

Önceki yazı
Skolyoz Fizik Tedavi
Sonraki yazı
Dejeneratif Skolyoz

38 Yorum. Yeni Yorum

  • MS Güven Özoğuz

    Beyefendi, Omurlarımdan tam bel hizasına genel bir omurda dışarı doğru çıkışlılar, kemik büyümesi hissediyorum. Acil bir durum söz konusu olabilir mi? Yoksa, biraz zaman tanımalı, salgının yatışmasını ve Mart sonunu beklemeliyim. İlginize teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
    • Çok geçmiş olsun, acil bir durum olabilir beklemeden bir doktora muayene olmanızı tavsiye ederim.

  • Ferit

    Omurgam da belin biraz üstünde çıkıntı var, fakat yukarıya doğru esneğince şişlik olmuyor, oturunca çıkıyor,ne yapmalıyım, teşekkürler şimdiden.

    Yanıtla
    • Durumu daha iyi anlamak için muayene olmanızı ve gerek duyulursa grafi mr ve bt çekilebilir.

  • Serpil sayın

    Kemik ölçümünde 2.9 osteoporoz var.ayakta kalınca sırtımda ağrı oluyor.sert zeminde yatınca ağrı geçiyor.sırt omurunda sanki yerine oturuyor gibi ses oluyor.nedenini merak ediyorum

    Yanıtla
    • Sizi muayene etmeden ve mr çektirmeden bu sorunuza cevap vermem uygun olmaz. Kemik erimeniz çok fazla değil. Kemik erimesinden değildir.

  • Ayfer Fener Kaya

    Merhabalar, l4-l5 te orta boy bir fıtığım var.6 aydır fıtık tedavisi görüyorum çeşit çeşit ama bugün 6.omurum bulunduğu ve bir tarafının kalça kemigiyle kaynadığı tespit edildi.Ağrilarimin sebebi buna bağlandı.Bununla İlgili ne yapabilirim.Yardimci olursanız çok sevinirim

    Yanıtla
    • Çok geçmiş olsun. Orta boy fıtık diye bir tanımlama yok maalesef. 6 bel omuru olması ağrı kaynağı olamaz. En iyisi siz başka bir hekime daha muayene olun.

  • bülent

    mrb benim 5 yaşındak kızım .mps 4a hastası boyunda kayma ve iki üst omurda daralma var. bunun ameliyatını kimler yapabilir yardımcı olurmusunuz

    Yanıtla
    • Bunun ameliyatını omurga eğitimi almış ortopedi ya da yine omurga eğitimi almış beyin cerrahları yapabilir. Ama mps olduğu için büyük şehirlerde olmasını tavsiye ederim. Ameliyatta mutlaka nöromonitör kullanılması gerekir.

  • Selim Demir

    Merhaba15 yaşında bir oğlum var. Tam bel bölgesindeki omurların üç tanesinin etrafında kararmalar mevcut, ağrısı yok. nedeni ne olabilir ve hangi branş doktoruna muayene olmalıyız bunun için? Teşekkürler

    Yanıtla
  • melike

    merhaba yeğenimde boynunda agrı vardı film çekildi omurga kemiklerinde fazladan 1 adet kemik olduğu söylenmiş bu nedir ve ne yapmak gerekli

    Yanıtla
  • Engin engin

    Omurgamda tam ortadan kalça kısmına kadar ki bölümde yani omurganın yarısında kaslar yağa dönüşüp kas özelliğini yitiriyor, bu nedenle omurga eğrimeye ve belim bükülmeye başladı ne yapmalıyım, hangi branştaki doktorlara gitmeliyim, ilgilenirseniz sevinirim .

    Yanıtla
  • Sonay

    Mrhb Dr bey,ben bir masaj sayesinde omurlarimin üst üste olmadığını bacak boyumun eşit olmadığını ve omzumun birinin üste birinin altta durduğunu öğrendim ,bu durum belim de ağrı ve bacaklarımda ağrı yapıyor ben bilmiyordum bunun bir hastalık olduğunu ne yapmalıyım hangi bölüme gitmeliyim . teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Omurganızda deformite olduğunu anlıyorum söylediklerinzden. Omurga ile uğraşan bir ortopediste gitmenizi tavsiye ederim.

  • Deniz

    Hocam merhaba,2yıl önce yüksekten düsme sonucu L2parcalı kırık oluşmuştu.ameliyat olup 6 vida takılmıştı.L3deki vidalardan biri kırıldı.Kırılan kemiğimde kambur kaynamış.Kambur kaynayan kemiği kesip düzeltmek istiyor doktor öne doğru çok değil ama kamburlasmam oldu .Riskli olur diye uyardı.Yuzde 5 in altında.ilave vida koyacak 10 vida olacak dedi .Diğer bir seçenek te kamburlasan kemiğe dokunmamak.Sistemi yenilemek risk ihtimali daha az sanırım.Tercih sizin dedi . Nasıl karar vereceğimi bilemiyorum.Her iki ameleyatın da riski aynı mıdır?

    Yanıtla
    • Omurganızdaki kamburluğu düzeltmeden ameliyat olursanız vidalar ve çubuklar tekrar kırılır. Sonra tekrar ameliyat olmanız gerekir. Sizi muayene etmeden net bir şey söyleyemem, bence omurga düzeltme ameliyatı olun ama iyi bir omurga cerrahına olmanızı tavsiye ederim.

  • Zühre

    Hayırlı günler hocam omuriliğin’de açıklık ve sıvı birikmesi olmuş bunun ne gibi tedavisi olur acaba ?

    Yanıtla
    • Sizi görmeden ve MR’larınızı incelemeden bir şey söylemek mümkün değil maalesef.

  • Nilüfer taşpınar

    Selamlar 15 yaşındaki kızım profösyonel olarak spor yapıyor 8 yıldır. Bel ağrısı ile ortepediste gitk çekilen rontgende bir omurda açıklık varmış 10 gün istırahat ve krem verildi ağrırsada korse takabilir denildi bu çocuğumuzun aktif spor hayatını etkiliycek diye çok üzülüyoruz ne yapabiliriz.

    Yanıtla
  • Elif

    Yaklaşık üç aydır omurga kısmımda uzunca bir morarma var ilk başlarda okulda gün boyu oturup sandalyeye sırtımı yasladığım için olduğunu sanıp önemsememiştim ama uzun süredir var. Ayrıca sağ omzum diğerine göre daha aşağıda ve yürürken kalça ve omurganın birleşim kısımlarında kıtlamalar oluyor bu nasıl birşeye işaret acaba?

    Yanıtla
  • Lale akkan

    Benim sırtımda ağrı var omurgamda yastıklar arasında iltihap olduğu söylendi etol fort verdiler 2.kutudayım havuza gidiyorum ama ayakta sabit kaldigimda şiddetli agrım oluyor ben ne yapmalıyım

    Yanıtla
  • Fatma

    Hocam 5 fıtığın var 17 yildir çekiyorum sağ ayağım his kaybi uyuşma yoğun ağrı ertelemelerime rağmen sonunda ameliyat oldum sağa baskı yapan tek fitik temizlendi 2 ay oldu ama belden itibaren vücudum sağ tarafa kayma oldu sağ omzun yukarda yürüyorum belimin sağ tarafında batar gibi ağrı oluyor neden olduğunu bilmiyorum ne önerirsiniz psikolojim bozuldu

    Yanıtla
  • Ali

    Merhaba annemde kemik erimesi var kalçasından ameliyat oldu çok riskli dediler ameliyatı iyi geçti ama halen çok az yürüyebiliyor filim çektiler L2 kemikgi korılmış ondan yürümekte zorlanıyor ne yapmamız gerekiyor teşekkürler

    Yanıtla
    • Eğer yeni kırıksa ve çökmesi çok değilse L2 vertebra kırığına çimentolama işlemi yapılabilir. Ama öncelikle yürüyememenin nedeni bu kırıktan kaynaklı ağrı mı? Ondan emin olmak lazım.

  • Meryem orhan

    Merhaba hocam bende bacağa vuran şiddetli ağrı ve uyuşma ile dr gittim sinire baskı yapan iki fıtık ve kanal daralması ameliyat oldum iki ay önce fakat daha kötü oldum sol tarafımda ve sırtımda ağrı bacakta uyuşma daha arttı doktoruma gittim fakat omurga yapımın bozuk olduğu vidaya gerek duymadıği ağrılar fazlaysa koyalım fakat düzen tutmaz dedi ben çalışan bir insandım o bacak ağrılarım ile bile çalıştım fakat şimdi evimin işini yapamıyorum sürekli korse kullanmam gerektiği söylendi başka bir hastaneye gittim takip edelim biraz geçmezse dört vida deniliyor hocam düzelirim diye ameliyat oldum daha kötüyüm vida takılınca daha kötü olurum diye korkuyorum

    Yanıtla
  • Lale

    Ben lale ben bir yıldır sırt ağrısı çekiyorum omurga kemiğinde iltihap çıktı ve tedasi yüzmek yürüme verdi dt ama hicbir gelişme yok ben ne yapabilirim bu ağrıyı nasıl geçirebilirim 6 aydır yüzüyorum yürüyorum bana yardımcı olurmusunuz

    Yanıtla
    • Kemiğinizde iltihap çıktıysa mutlaka bir romatolog ve enfeksiyon hastalıkları doktoru görsün.

  • Aynur Fidan

    Slm hocam ben ortopedi doktoruna çıktım rotken çekildim 3 adet omurganın kaymış olduğunu belirti doktor ağrı kesici kas gevsetici verdi biraz rahatladım ama ilacın etkisi geçince tekrar ağrılarım oluyor ne yapmalıyım tedavi için teşekürler

    Yanıtla
    • Çok geçmiş olsun. Sizin anlattıklarınızdan anladığım kadarı ile hafif bir kaymanız var. Bu durumda fizik tedavi ve rehabilitasyon öneririm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.