Omurga Kırığı

101 Yorum

Omurga pek çok insan için öyle görünmese de hayati organlarımızdan birisidir denilebilir. İnsan iskeletinin ana taşıyıcısı konumunda olan omurga aynı zamanda omuriliği de korur. Omurga, omur ismi verilen 33 kemikten oluşur ve bu kemikler günlük hayattaki eğilmek gibi genel hareketlere izin verir.

Omurga kırığı bazı nedenlerden dolayı omurganın parçalarından (omur) birinde veya birkaçında meydana gelen deformasyonlara, kırılmalara verilen genel isimdir. Bu kırılmalar trafik kazaları, genel yaralanmalar, ateşli silahlar, omurga tümörleri, travma vakaları ya da ileri yaşlarda ortaya çıkabilen kemik erimesi(osteoporoz) gibi olay ve unsurlar neticesinde meydana gelmiş olabilir. Ağır vakalarda felce sebebiyet verebilirken bazı durumlarda kifoz benzeri deformasyonların gelişmesine öncülük edebilir.

Omurga kırıkları meydana geliş şekilleriyle farklı isimler alabilir. Omurga kırığı türleri için 3 ayrı sınıf olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bunlar çökme kırığı, patlama kırığı ve kırıklı çıkık olarak adlandırılır.

Omurga kırıkları, omurgaya etki eden dış kuvvetlerden ve bazı durumlarda omurga tümörleri ya da yaşlılığa bağlı deformasyondan kaynaklanıyor olabilir.

Çökme kırığı, en sık rastlanan kırık çeşididir. Omurun ön kısmında meydana gelen çökmeler sonucu oluşur ve bunun nedeni omurgaya binen ağırlıktır.

Bu ağırlığın arttığı durumlarda ise patlama kırığı görülür ki bu vakalarda felç olasılığı vardır.

Kırıklı çıkık ise omurları birleştiren disklerlerle birlikte meydana gelen kırıklardır. Çoğunlukla parçalanan kemikler omura zarar verir ve felç görülür.

Omurga Kırığı Belirtileri

Omurga kırıklarının en karakteristik belirtisi boyun, sırt ve bel ağrılarıdır. Kırığın şiddetine göre belirtiler farklılık gösterebilir. Düşük şiddetli kırıklarda ağrı görülürken kırılma esnasında omurilik de hasar görmüşse, kol ve bacaklarda uyuşukluk ve idrar tutamama gibi semptomlar da görülebilir. Şiddetli vakalarda ise ilerleyen dönemlerde kırığın tedavi edilmemesi durumda kifoz (kamburluk) gibi omurga deformasyonları ve felç gibi ciddi sonuçlar gözlemlenebilir.

Omurga kırığı belirtileri genel olarak şöyle sıralanabilir:

  • Kırığın şiddetine göre değişen, bel sırt ve boyun ağrıları
  • Boşaltım sistemi sorunları (idrar ve gayta)
  • Felç
  • Diğer omurga deformasyonları
  • Kol ve bacaklardaki his kaybı
Kırık omurga belirtileri

Omurga Kırığı Tedavisi

Omurga kırıkları için genel anlamda iki tedavi seçeneği mevcuttur: Cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler. Tedavi seçenekleri kırığın çeşidine ve şiddetine göre değişmektedir. Çoğu omurga kırığı, omurların ön bölümde meydana gelen çökme ve patlama kırıklarıdır. Omurga kırığı tedavisi için kırık türleri ve omurilikteki hasar belirleyicidir.

Çökme kırığı  çoğunlukla cerrahi yöntem kullanılmaz.  Oluşabilecek deformiteyi önlemek amacıyla korse kullanımı ve yatak istirahatı tavsiye edilir. Burada amaç omurganın hareketinin sınırlandırılması ile iyileşme sürecini hızlandırmaktır.  Ancak kırığın çok daha şiddetli olduğu durumlarda; omuriliğin zarar gördüğü veya görebileceği patlama kırıkları ve kırıklı çıkıklarda cerrahi yönteme başvurulur. Bu durumlarda  genelde, vida çubuklar tercih edilir.

Omurga Kırığı Korsesi ve Korse Tedavisi

Bazı ciddi olmayan omurga kırıklarında cerrahi olmayan tedavi tercih edilir. Korse tedavisi özellikle çökme kırıklarına, omurilik deformasyonu olmayan durumlarda yani omuriliğin kırılma esnasında zarar görmemiş olması durumda, kullanılır. Omurga kırıklarının büyük bir kısmını çökme kırıkları oluşturur ve bu kadınlarda, erkeklere oranla daha çok görülür.

Tedavi sürecinde hastaya yatak istirahatı ve analjezik ağrı kesiciler tavsiye edilir. Bu tür omurga kırıklarında ağrı devamlı olabilir ve 3 aya kadar sürebilir ancak genelde 1 hafta içerisinde yavaşça azalarak kaybolur. Ameliyatsız tedavideki yatak istirahatı süreleri doktorlarca ayarlanmalıdır. Zira sürekli hareketsiz kalmak osteoporozu (kemik erimesini) hızlandırabilir.

Omurga kırığı korsesi en genel anlamda kırıklı bölgenin yani omurganın hareketini sınırlarayak iyileşme sürecini hızlandırmak için kullanılır. Hastanın durumuna da bağlı olmak şartıyla genelde 3 ay gibi kullanımlar uygulanır.  Diğer korselerde olduğu gibi kişiye özel olarak üretilir ve yapımında farklı malzemeler kullanılabilir. Genelde osteoporoza bağlı çökme kırıklarında vakanın şiddetine göre tercih edilecektir.

İnstagram Hesabımdan Omurga Kırığı ile İlgili Güncel Olarak Paylaşımlar Yapıyorum. Takip Etmeyi Unutmayın

Omurga Kırığı Ameliyatı

Omurga kırıklarının büyük bir kısmı çökme ya da patlama kırığıdır. Bu durum erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülür. Vakaların şiddetine göre çoğu zaman korse tedavisi ve fizik tedavi yeterli gelse de bazı durumlarda omurga kırığı ameliyatı gerekebilir.

Cerrahi işlemden korkan hastaların çoğu “Omurga kırığı kendiliğinden geçer mi?” Diye merak etmektedir. Ancak bu durum eğer kırık ciddi ise mümkün değildir. Basit kırıklarda korse tedavisi ve yardımcı egzersizler ile kendiliğinden iyileşme süreci hızlandırılabilir ancak ciddi kırıklarda cerrahi işlem gerekli olacaktır. Özellikle osteoporoza bağlı ortaya çıkan omurga kırıklarında durumun gelişmesini önlemek ve ağrıyı gidermek, hayat kalitesini arttırmak üzere cerrahi yöntem tercih edilebilir.

Omurga kırıklarında tercih edilen başlıca 3 cerrahi yöntem vardır. Bunlar hasta öyküsü ve doktorun tercihine bağlı olarak değişir. Omurga kırığı ameliyatı türleri:

  1. Vertebroplasti,
  2. Kifoplasti ve
  3. Spinal füzyon cerrahisidir.

Ameliyat Riskleri;

Cerrahi yöntemlerin hepsinde olduğu gibi omurga kırığı  cerrahisinde de bazı riskler mevcuttur.

  • Kanama
  • Cerrahi müdahale sürecinde kullanılan ilaçlara karşı alerji reaksiyon
  • Kemik çimentosunun malzeme dışına taşıp kronik bel ağrılarına sebebiyet vermesi
  • Füzyon tedavisi için omurlardaki baskının artarak kırılmalara yol açması
  • Bölgesel ya da tam anlamda felçler

Genel olarak omurga kırığı ameliyatı riskleri arasındadır. Elbette bu konuda doktorunuza danışmanız çok daha faydalı ve doğru olacaktır.

Vertebroplasi

Genelde osteoporoza bağlı olarak gelişen omurga çökme kırıklarında ve bazı ciddi kırıklarda tercih edilen, omurga gövdesine kemik çimentosu zerk edilmesi işlemidir. Vertebroplasti, kemiğin güçlendirilmesi ve ağrının giderilmesi için uygulanır. Bu tedavi şeklinde hastalar, uzun zaman geçmeden günlük işlerini yapabilir hale gelir.

Hasta sırt üzeri yatırılıp lokal anestezi uygulandıktan sonra skopi yardımı ile girilecek bölge tespit edilir ve kemik çimentosu zerk edilir. Elbette vertebroplasti bazı riskler de taşır. Çimentonun uygun enjekte edilmemesi sonucunda hasta sonraki dönemlerde ağrı duyabilir. Kemik çimentosu omurga etrafındaki doku ya da disklere kaçtığında, kişi kronik bel ağrıları yaşayabilir. Daha ciddi durumlarda tedavi uygulanan kişide felç görülebilir ve bazı akciğer komplikasyonları ortaya çıkabilir.

Vertebroplastinin riskleri:

  • Felç (bu bölgesel ya da tam olabilir)
  • Kırıklar
  • Akciğerde damar tıkanıklığı
  • Kronik bel ağrısı

Kifoplasti

Osteoporoz (kemik erimesi)kaynaklı omurga kırıklarında kullanılan bir diğer yöntem ise kifoplastidir. Kifoplasti omurga ağrılarını kısa sürede azaltıp, genelde omurdaki çökmeden kaynaklanan kifozu önlemek ve hayat konforunu tekrar elde etmek için uygulanır.

Bölgeye şişirilebilen bir materyal koyulması ve omur yüksekliğinin standart seviyelere dönmesini kapsar. Hastanın omurlarına yerleştirilen malzemeler, kemik çimentosu ile doldurulur. Hasta genellikle aynı  gün içerisinde  hastaneden taburcu edilir ancak iyileşme süreci biraz daha uzayabilir. Kifoplasti ameliyatı yaklaşık 1 saat sürer.

Füzyon Tedavisi

Ağrıyı ortadan kaldırmak amacıyla yapılan füzyon tedavisi iki omuru sıkıştırma prensibine dayanır. Sıkıştırma işlemini omurlara metal vidalar yerleştirmek suretiyle gerçekleştirir. Omurları bir arada tutar ve hareketlerini kısıtlar. Öncelikle metal vidalar kemiklere sabitlenir ve hareket sınırlandırılır. Sonrasında ise omurlar arasındaki boşluklara suni bir dolgu yapılır.

Füzyon tedavisi Kifoplasti ve vertebroplastinin aksine son çare olarak tavsiye edilmektedir. Bunun birkaç nedeni olmakla beraber füzyon cerrahisinde iyileşme diğer tedavi türlerine oranla çok daha uzun sürmektedir. Vakanın şiddeti ve hastanın durumuna göre 2 ila 6 ay arasında iyileşme gerçekleşir  ve tedaviden sonra omurga hareketleri belirli oranda sınırlandırılır. Bununla beraber füzyon cerrahisinde kullanılan teknik, omur kırıklarının da nedeni olabilir. Füzyon hemen yanındaki omurlara diğer omurların sahip olduğundan daha fazla baskı uygular.

Youtube Kanalımdan Her Hafta Güncel Videolar Yayınlıyorum. Takip Etmeyi Unutmayın

Omurga Kırığı Ameliyatı Sonrası

Omurga kırıklarının ameliyat ile tedavisi günümüzde pek de sorun çıkarmadan kolaylıkla yapılabilmektedir. Ancak tedavi süreci ameliyatın yapılması ile bitmez. Hasta ve doktor arasındaki ilişki korunmalı ve doktorun söylediklerine harfiyen uyulmalıdır.

Çoğu durumda hastalar Omurga kırıkları kaç günde iyileşir? Konusunu merak eder ve hemen gündelik yaşantısına dönmek isterler. Omurga kırığı ameliyatı sonrası, hastanın genel durumuna bağlı olarak değişmek kaydıyla genelde 3 ila 4 günlük bir sürecin ardından hasta taburcu edilebilir.

Çoğunlukla oturuş ve yatış pozisyonlarında doktor tavsiyesine uyulmalı ve destekleyiciler kullanılması tavsiye edilir. Ani hareketlerden kaçınmak ise olası komplikasyonları engeller. Sonrasında doktor tavsiyesine göre rehabilitasyona girmesi gerekebilir.

İlk 3 hafta için evden çıkması önerilmez. Bu süre bittiğinde ise kontrollü olması şartı ile dışarı çıkabilir. 4 hafta kadar hareketleri sınırlı olmalıdır. Egzersizden uzak durulmalı ancak kısa süreli ve temposuz – spor amacı gütmeyen- yürüyüşler yapılabilir. Ancak yarım yılı doldurduktan sonra koşu ve yüzme gibi sporlar yapılabilir.

İlk zamanlar araba kullanması veya toplu taşıma araçlarına binmesi doğru olmaz, ancak 2. Aydan itibaren toplu taşıma araçlarını kullanabilir. Ameliyatın üzerinden 1 yıl geçmesiyle ise kişi normal yaşantısına dönebilir ama rekabete dayalı sporlar ya da heyecan için yapılan sporlardan uzak durmalıdır. (atlama, boks, bungee jumping vs.)

Omurga kırığı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde özetlenebilir.

Omurga Kırığı Ameliyatı Ankara

Elbette tüm bunlar uygulanmadan doktorunuz ile görüşmeli, uygun tedavi yöntemi ve sürecinizi birlikte planlamalısınız. Buradaki bilgiler genel bilgiler olduğundan her hasta için uygun çözümleri içermiyor olabilir ve durumunuzu kötüleştirebilir.

Omurga kırıkları tedavisi ve ameliyatı ile ilgili Ankara kliniğim ile irtibata geçebilir detaylı bilgi alabilirsiniz. Konuyla ilgili aklınıza takılan sorular varsa altta yer alan yorumlar kısmından bana sorabilirsiniz.

Omurga Kırığı Olanların Yorumları

Omurga kırığı kişilerin yorumlarını ve verdiğim cevapları altta bulunan yorumlar kısmında bulabilirsiniz. Altta yer alan yorumlar ve verdiğim cevaplar kesinlikle tanı ve tedavi yerine geçmemektedir. Doğru tanı ve tedavi yöntemi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Siz de omurga kırıkları ve ameliyatı ile ilgili aklınıza takılan soruları yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz.

Önceki yazı
Skolyoz Korsesi
Sonraki yazı
Skolyoz Fizik Tedavi

101 Yorum. Yeni Yorum

  • Şehriban emlek

    Bende omurga kırığı ve çöktüğü var açık ameliyat diyor doktorum ve tabikide çok riskli diyor felç kalma ihtimalim varmış ben de olmak istemiyorum sizce başka bir yontemi varmıdır

    Yanıtla
    • Omurga kırığklarında cerrahi harici korse ve omurga içine çimento enjeksiyonları yapılabilir. Fakat bunları konunun uzmanı birisi ile görüşmeniz uygun olacaktır.

  • Kadriye Ay

    Hocam babaannem şeker hastası ve omurga kırığı var. Doktor %100 ameliyat dedi ama 78 yaşında ve şeker hastası olduğu için yakınlarım çok riskli diyorlar , masada kalabilir veya felç olabilir diyorlar. Ne yapabilirim sizce ameliyat olmalı mı?

    Yanıtla
    • Şeker hastası olmak riski artırmakla birlikte omurga kırık ameliyatlarında felç kalma ya da masa da kalma ihtimali çok düşüktür.

  • Canan Eken

    T12 de trafik kazası sonucu çökme kırığım var. Yaşım 50. 22 ay geçmesine rağmen hala çok fazla acı duyuyorum. 8 tane beyin Cerrahı dr.u beni gördü ama hiç bir müdahalede bulunmadılar. Yardımcı olabilir misiniz?

    Yanıtla
    • Geçmiş olsun. T12 omurga kırıkları geçiş bölgesinde olan kırıklar oldukları için fazla yüke maruz kaldığından kötü pozisyonda kaynamaya meyilli olabilirler. Bu da arkadaki bağların yüklenmesine sebep olur ve ağrıya neden olabilir. Bu durumdaki omurga kırıklarına cerrahi tedavi uygulanabilir. Kliniğim ile iletişime geçerseniz sizi muayene edip tetkiklerinizi inceler ona göre tedavi planı oluşturabilirim.

  • Hskan

    Hocam meraba benim T 10 omur ilik kırık 2 yerde ameliyat oldum eski hali me dönebilirmiyim

    Yanıtla
    • Geçmiş olsun. Omurga kırığı nedeniyle 2 kez mi ameliyat oldunuz? Şu anki durumunuz nedir? Ona göre cevap vermeye çalışayım.

    • Muammer gümüş

      Hocam s22.0 torasik vertabra kırığı var dedi korse ile tedavi görüyorum 25gün oldu yürümemde bir sıkıntım yok 2hafta geçtikten sonra röntgen çekti kontrolde ameliyata gerek yok dedi bu saatten sonra felç olma riskim olurmu bide yürümek ayakta durmak sıkıntı yaratırım bana

    • Kırık seviyesi ve tipine göre omurga kırıklarında karar verilmesi gerekir. Omurga kırığınızda çökme olmadığı taktirde riskler çok azdır.

    • Muammer erbaş

      Hocam annem 65 yaşında Di ağrısı için gitmiştik anneme kireşleme var dedi doktor sıvı kaybolması var dedi iğne yapılması gerekir dedi iğneyi aldık yaptırdık ağrılar yine aynı devam ediyor doktorumuz tomokrofi sitede belden genel annemin belinde kırık oluşmuş annem farkında değil kemk kaynamış fizik tedavi verdi ama ağrılar yine aynı devam ediyor önerileri bizim için önemli hocam

    • Annenizi muayene edip mr çektirip değerlendirmek gerekir. Kırığa bağlı kanal daralması ya da sinir sıkışması olmuş olabilir. Buradan bunları anlamam mümkün değil maalesef.

  • Gökhan

    Hocam merhaba babam akciğer kanser tedavisi görüyor L1 bölgesinde tümör vardı yalnız ışın tedavisi ve ilaç tedavisiyle tam yanıt olarak bitirdik ama tümör orayı boşalttı ve çökme gerçekleşti bunun için çimento tedavisi uygulandı L1 bölgesinde ön tarafta açıklık var diye doktorumuz organlara gitmesin diye risk alıp o tarafı doldurmadı önceden desteksiz kalkıp oturamıyordu ağrıları %50 geçti rahat haraket ediyor ama hala ağrıları devam etmekte yaşam kalitesine etki ediyor ağrı kesicilerle duruyor yeniden çimento ve vida tedavisi yapılabilir mi yoksa riskli mi olur bizim için ? Gaziantepte yaşıyoruz sizin fikirlerinizi almak sizinle görüşmek istiyoruz yardımlarınızı rica ederim şimdiden değerli görüşlerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederiz.

    Yanıtla
    • Çok geçmiş olsun. Aynı bölgeye tekrar çimento olmaz maalesef vida ve çubuklarla tesbit yapılması gerekebilir. Babanızı muayene ettikten sonra ancak ne yapılacağına karar verebilirim.

  • sami gerçek

    ortopedi doktorum 8 omurundaki daha önce ameliyat olduğum yer için kırık büyümüş bir beyinciye görün bence ameliyat önerir dedi benim çok bir rahatsızlığım yok sizin görüşünüz nedir saygılarımla

    Yanıtla
    • Torokal 8. omur kırığı eğer omur iliğinize bası yapıyor ya da yapacak olabilir. Bu sebepten şikayetiniz yoksa bile gelecekte problem olmasın diye ameliyat olmanız gerekebilir.

    • Senem

      Hocam 2 hafta once dusmeden dolayi onurga kirigim oldu t12 ameliyat oldum celik korse yaptilar daha diren cikmadan gelip olcu alri 2. Haftadayim amcam ameliyat agrisi cekmek yerine kuyruk sokumu ve ust bel agrisi cekiyorum yelekden dolayi gibi geliyor bana yelek canimi cok acitti dik durmami engelliyor sorum su omurga kirik ameliyat agrilari sirtta kac gun surer bi agrim yelekden midir ameliyattan mi olatin takildi 3 vida

    • Ağrınızın neden kaynaklandığını anlamam için muayene etmem gerekir. Bunu bence doktorunuzla konuşun. Omurga ameliyatları sonrası 3 hafta ila 6 hafta arasında ağrılar olabilir. Ama giderek azalması gerekir.

  • Goncagül kurum

    Hocam merhaba amcam iş kazası geçirdi ve omuriliginde C1 C2 kırıkları var dediler amcam 1 ay yoğun bakımda kaldı şimdi servise aldılar korse yardımı ile geçeceğini söylediler yani tamamen korse ile bu geçer mi ? Ameliyat olması gerekir mi? Ayrıca da çenesinde kırık var .

    Yanıtla
    • C1-C2 kırıkları baş ile boyun arasında birleşim yerinde olan omurga kırıklardır. Korse dediğiniz şey boyunluk ya da kafadan gövdeye uzanan ortezler ise onlarla bu seviye kırıkların tedavisi mümkündür. Buna en iyi sizi tedavi eden ve değerlendiren hekim cevap verebilir.

  • İLKNUR

    HOCAM MERHABA ANNEM AĞAÇTAN DÜŞME SONUCU BELDEKİ L1 KEMİĞİNİ KIRDI.AMELİYAT OLDU VİDALAMA YAPILDI.AYNI ZAMANDA KIRIK AMELİYATI ESNASINDA SİNİR SIKIŞMALARI DA TEMİZLENDİ.AMELİYAT OLALALI 1 AYI GEÇTİ .SADECE YATIYOR VE YÜRÜYOR, OTURMA SÜRECİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK ACABA?DR OTURMAYLA İLGİLİ DR YORUM YAPMAMIŞ.

    Yanıtla
    • Doktorunuzla konuşmanızı tavsiye ederim. Nasıl bir ameliyat oldu, vidalar ne kadar sağlamdı ondan başkası bunu bilemez.

  • Sabiha

    Annem 85 yaşında yürüdüğü yerde düştü belinde kırık olmuş kireçlenme bel kayması fıtık ve kemik erimesi var Dr ameliyat diyor fakat yaştan dolayı riskli diyor. Annemin bacaklarında felç oluşmuş ne önerirsiniz lütfen yardımcı olur musunuz ağrısı çok

    Yanıtla
  • Aysel

    58 yaşında kadınım. Banyoda sırt üstü düşme sonucunda T12 vertebrada çökme kırığı mevcut. Kemik erime dolayısıyla ameliyat şuan için önerilmedi. Çelik korse ile tedavi önerildi. Fakat hala ağrılarım var. Ameliyat önerir misiniz. Risk var mıdır?

    Yanıtla
    • Sizin yaşınızda omurga kırıklarında ameliyatlar son derece başarılıdır. Felci gösteren nöromonitor diye cihazlarla ameliyatınız başarı ile yapılabilir. Omurga kırıklarında çelik korse yerine uygun korseler kullanılmalıdır. 2-3 hafta aralıklarla kontrol yapılmalıdır. Ama ameliyat önerildiyse mutlaka olmanızı tavsiye ederim. Çünkü omurga kırığı çöktükten sonra yapılacak ameliyatlar daha da büyüyecektir.

  • Hatice CAN BALAKAN

    Merhaba adım Hatice. L5 S1 de fıtık var aynı zamanda l5t omurga çökme kırığı var. Doğumsal anamoli l5 omurganın bir tarafı yokmus. 2013’ten beri sol bacak ağrısı çekiyorum ancak bu ağrı 2020 Kasımda bursit sonrası çok daha arttı. Algolojide iki kez müdahale yapıldı. Alisse 75 sabah akşam 150 mg + endol ağustos 17 den beri kullanıyorum. Şayet oturmazsan hiçbir sıkıntım yok. Ancak avukatım çoğu zaman 7-8 saat zorunda kalıyorum. İşte böyle durumlarda ağrım hat safhaya çıkıyor. Doktor acil ameliyat gerekmiyor siz ne zaman isterseniz çökük kırığı için sizi amelitat debiliriz 4 tane vida takmamiz gerekir dedi. Şimdi burada okuyunca acaba dedim korse ile bu sürece geçirebilir miyim. Yani ameliyat olmadan korseyle bu çünkü kırağı iyileşebilir mi. Arti disk kayması var tabii. Gün içinde hareketli isem hiç bir ağrı olmuyor. Fiziksel hareketlerimi spor mu çok rahat yapabiliyorum. Sadece ve sadece oturduğum zaman çok kötülesiyorum. Öneriniz nedir acaba?

    Yanıtla
    • Sizin durumunuz biraz karışık. Hem anomali hem kırık hem fıtık biraz karmaşık. Sizi muayene etmeden ve tetkiklerinizi detaylı incelemeden bir şey söylemem doğru olmaz. Ama korse ile tedavi olmanız pek mümkün değil.

    • Adnan

      Iyi günler hocam 4 ay once trafik kazasi gecirdim ve kalcamda kaburgamda ve 11.sirt omurunda kiriklar oldu en son cekilen filmler ile omurgamda yüzde 50 oraninda cökme meydana geldigini ve bu şekilde kaynadiğini soylediler belimde de 2 tane fitik var belimde ağri var yuruyebiliyorum ama kollarimdan destek almadan egilemiyorum hocam cokme kirigim icin yapabilecegim nedir tedavisi hakkinda ne onerirsiniz teşekürler

    • Sizi muayene etmeden net bir cevap veremem ama anlattıklarınıza göre ameliyat olabilirsiniz.

  • Mürvet

    Merhaba hocam 25 yaşındayım Doğum yaptım zayıftım hiç kilo almadım Doğumdan sonra sırtım belim çok agrım oldu fizik doktoruna gittim emara falan girdim omurgamda çökme olmuşmuş karburum çıkmış gibi eğik yürüyorum önceden çok agrım vardı şuan kalmadı ama kendimi zorlarsam sırtım agrıyo gene doktor kemik ölçümü istedi bide kemik erimesi mi var diye sizce sebebi nedir

    Yanıtla
    • Gebelik sırasında kemik erimesi olabiliyor. Buna bağlı omurlarda kırık oluşabilir bu da kambura sebep olur. Uygun grafiler ve mrlar çekilmeli ve ona göre tedavi planı yapılması daha iyi olur.

  • Sude Turgut

    Iyi günler, annemde düşme sonucu T12 vertebra kırığı oluştu 3 hafta oldu ameliyata gerek yok dendi ve çelik korseyle duruyor pek ağrısı yok ve ev içinde rahat yürüyüp hareket edebiliyor ancak farklı doktorlara danıstıgımızda ameliyat yapılabilir dendi kafamız çok karışık hocam lütfen yardımcı olabilir misiniz

    Yanıtla
    • T12 seviyesi geçiş bölgesi diye adlandırdığımız bir bölge olduğu için çökmeye ve kamburluğa sebep olabilir. Bu nedenle kırığın tipini anlamak ve annenizi muayene edip ona göre karar vermek doğru olacaktır. Mutlaka başka bir hekime daha muayene olmanızı tavsiye ederim. Mr çekilmediyse Mr çektirmek gerekir.

  • Ayfer erdem

    Kızım l1 kemigi kırı kırıldı platin takıldı 10 ay sonra alacak dardı tekrar takıldı tölet hissi gelir mi

    Yanıtla
    • Tuvalet hissi 2 yıl içinde gelebilir. Ama 10 ayda gelmediyse gelme ihtimali giderek azalır.

  • Ayşe

    Merhaba hocam benim belimde eski iki tane kırık çıktı doktrum amaliyat olmam gerektiğini söyledi yanız benim belim ağrımıyor fakat sol kalçam sırtım kollarım bacaklarım ağrıtor bu durumda beni tereddüte düşürüyor ve ağrımayan belime işlem yaptırmak beni düşündürüyor bilgi verirseniz sevinirim

    Yanıtla
    • Belinizdeki sıkıntılar bacaklarınıza yansıyordur. Başka hekimlere de muayene olmanızı öneririm.

  • Abdülkerim

    Mrb hocam 7ay önce trafik kazası geçirdim.. omurgamda kırıklarım var.her ay mr tedavisine giriyorum. Çıkan bu ay ki sonuç L1 düzeyinde üst endplatolarda minimal yükseklik kaybı ve spinal kanala taşma göstermeyen subakut kr Süreçte kompreksiyon fraktürü izlenmiştir L5 S1 düzeyinde santral minimal protrüzyon izlenmiştir inceleme alanına giren spinal kord ve konus medullaris intensitesi homojendir spinal kord L1 düzeyinde sonlanmaktadır paraspinal yumuşak dokular doğaldır hocam ciddi bşy varmı ameliyatlık bi durum söz konusumu çünkü çok ağrılarım oluyor. Kalçalarımdan aşağıya doğru uyuşma halsizlik oluyo. Bide hocam buradaki yükseklik kaybı kaçtır..teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Sizi görmeden muayene etmeden ve mrlarınızı incelemeden bir şey söylemek doğru olmaz.

  • Yasin

    Hocam meehabalar 1 ay önce bi iş kazası geçirdim 2ç.5 metrede aşagı düştüm lömner vertebra kırıgı var dedi hiç bir cerrahi operasyon olmadı yaşım 30 şuanda tek bi sıkıntım var oda gece 3veya 4ye omuzlarım sırtım agrıdıgı için uyanıyorum napmam lazım

    Yanıtla
    • Çok geçmiş olsun. Lomber vertebra kırıkları omuz seviyesinde sırt ağrısı yapmaz. Tekrar bir hekime muayene olmanızda fayda var.

  • Ayten

    Dr bey duşme sonucu T12, omurga kiriginda çökme tarzi kirik var iki dr da celik korse takmami söyledi bi 6 ay diger dr 2 ay dedi fakat gun gectikce agrilarim artiyo 6 hafta oldu korse takali. Ameliyatsiz kaynarmi 53 yaşındayım kemik erimesi tedavisi oldum süreklilik agri kesici aliyorum sürekli yatmammi gerek calusiyorum mumkun mertebe egilmemeye calusiyorum ama bu boyle nasil gececek lutfen yanitlarsaniz cok tesekkur ederim

    Yanıtla
    • T12 vertebra kırıkları geçiş bölgesinde olduğundan genellikle ameliyat gerektirir. Bir omurga cerrahına tekrar muayene olup değerlendirilmenizde fayda var. Ağrınızın şimdiye kadar azalmış olması gerekirdi.

  • Zübeyde

    Hocam abim inşaattan düştü 3 katan sırtın a 4vida taktılar 40 gün oldu ayaklarını hissetmiyor hala hastanede fizik tedavi görüyor doktorlar yürumesi zor diyor diyorlar hastaneye getirdklernde ayaklarını his etmiyormuş bilinci açıktı hiç yakalarım ağrımıyor sırtım çok ağrıyor diyordu lütfen bize yardımcı olun neyapmamız lazım yoksa artık felç mi kalacak 🙏

    Yanıtla
    • Çok geçmiş olsun. Abinizin durumunu buradan değerlendirmek mümkün değil maalesef. Felç kalma olasılığı mevcut.

  • Elif yavuz

    Merhaba 1 ay önce trafik kazası geçirdim. L3-4 L4-5 disk sinyalleri dejenerasyona bağlı azalmalar mevcut olduğunu L2 L3 anterior epidural yağlı mesafenin hafif daraldığı, L3 L4 anterior epidural yağlı mesafeleri ve bilateral nöral foramenleri daraltmakta olduğu, L4 L5 anterior epidural yağlı mesafeyi oblitere ederek dural keseye bası oluşturmakta olduğunu çıkan raporalarımdan inceledim. 1. Ayın sonunda ameliyat olmadan ayağa kalkıp tek başıma yürüyebiliyorum doktorum korseyle 1 ay daha sadece lavaboya gitmem gerektiğini söyledi. Tedavimin 2 ay boyunca yatar vaziyette olacağını bana belirtti. 2 ay sonra düğünüm olacak eski halime dönebilir miyim?

    Yanıtla
    • Bu yazdıklarınızdan kırığınız olmadığını anlıyorum. 2 ay sonra eski halinize deönebilir misiniz bilmiyorum. Sizi muayene eden hekim ile görüşmeniz ve onunla bunu konuşmanızı tavsiye ederim.

    • Bu yazdıklarınızdan kırığınız olmadığını anlıyorum. 2 ay sonra eski halinize dönebilir misiniz bilmiyorum. Sizi muayene eden hekim ile görüşmeniz ve onunla bunu konuşmanızı tavsiye ederim.

  • MEHMET

    MERHABALAR HOCAM KARDEŞİM BELİ KIRILDI ÇİMENTO UYGULAMASI YAPILDI NORMALDE 2 GÜN İÇİNDE GENEL HAYATINA DÖNEBİLİYORMUŞ AMA 8 GÜN OLDU AGRILARI HALA DEVAM EDİYOR ?

    Yanıtla
  • Şerif

    Hocam yaklaşık 7 ay önce ağırlık kaldırırken belime birden bir acı girdi ve o zamandan beri şikayetlerim her geçen gün artmaya devam etti l5 kemiğinde pars fraktürü olduğunu öğrendim özellikle ayakta dururken ve otururken çok acı çekiyorum ne yapmam gerekiyor vidalamaktan başka çaresi yok mu eski halime dönebilir miyim

    Yanıtla
  • Ayten

    Dr bey bır yorumunuzda omurga kırıklarında çelik korse yerıne baska korseler kullanılması daha uygun olur demişsiniz nasıl bır korse acaba ben çelik korse takıyorum t12 omurum kırık iki aydır agrılarım hiç azalmadı acaba korsedenmi cevaplarsanız coj tesekkurler

    Yanıtla
  • Tugba

    Merhaba eşimde omurilik c6 da. Kırık var darbe aldı doktor ameliyat etmedi tamamen iglesme süreci nasıl olur boyunlugu cikarablir

    Yanıtla
    • Kırık tipine ve yerine göre değişiklik gösterir. Mr larınızı bt lerinizi incelemeden ve muayene etmeden bir şey söylemek doğru olmaz. Ama stabil kırıklar 1.5 ay ila 3 ay civarında genelde iyileşir.

  • Hacer

    Merhaba hocam benim düşme sonucu omurgada kırık varmış ön taraftan iki ay yatış verdi tam 55 gün oldu ama ağrım hâlâ çok fazla acaba neden yanma var o bölgede

    Yanıtla
    • Kırığınız kaynamamış olabilir ve sinirinizi sıkıştırdığı için yanma yapıyor olabilir.

  • Figen

    Hocam düşme sonucu vertebra kırığı sonucu omurgama 3 tane yay takıldı bunun dayanıklılığı kaç yıl sürer diğer disklere sıçraması ve yeni ameliyatlar sözkonusu olur mu teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Omurga kırıkları sonrası disk dejenerasyonu daha önceden dejenere değilse çok fazla görülmez.

  • Sefa

    Spinal kord T12-L1 seviyesinde konus medüllaris olarak devam etmekte olup hocam benim emar sonucunda böle yazıyor ne anlama geliyor yardımcı olurmusunuz

    Yanıtla
  • Nurcan

    Hocam merhaba belimde çıkıntı kemikler karşılıklı kırık ve çatlakları var iki tanede fitigim var ve ödem oluşmuş ama ameliyat yapmiyorlar ve ağrılarım çok aşırı bende lokal anestezi ile igne oldum belimden oda geçirmedi ne yapmalıyım bana yardımcı olur musunuz

    Yanıtla
  • Özlem tulay

    1 sene once Kemik erimesi ve düSme sonucunda omurgamda çökme kırıgı oldu. Şuan flim çektim belimde hiç düzeltme olmamış dr ameliyat dedi vida takılacak dedi. Son zamanlarda sırtından göğüs kafesime ağrı vuruyor bunun nedenide acaba belimde ki çökme kirigimidir

    Yanıtla
    • Belinizdeki kırık durumuna göre ameliyat edilebilir. Sırt ve göğüs kafesi ağrınızın kırıkla ilişkili olup olmadığını sizi muayene etmeden anlamam mümkün değildir.

  • Ramazan

    Hocam benim trafik kazasında omurilik kırığım oldu ve ameliyat olmam gerektiği söylendi. Ameliyat sonrası eski hayatıma ne zaman dönebilirim. Omurga kırığı kaç günde veya kaç ayda iyileşir? Şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Bu soruları sizi gören, muayene eden ve grafilerinizi inceleyip ameliyat eden doktorla konuşmanızı tavsiye ederim.

  • Mehmet ali

    Merhaba hocam. Düşme sonucu sırtıma çok kötü bir ağrı girdi. Acile gittim kas sıpazmı denilip iğne ve ilaç tedavisi uygulandı. Ağrılarım geçmeyince 2 ay sonra beyin cerrahi bir doktora gittim mr sonrası t8 ve t6 bölgesinde omurga çökme kırığı olduğunu öğrendik. Korse ve 2 ay istirahat verdi doktorum. Yaklaşık düşmemden bu yana 5 ay oldu ağrılarım hafifledi ama yüzde yüz geçti diyemem. Bu hafta tekrar kontrolüm var. Omurgam tekrar eski haline döner mi.

    Yanıtla
    • Kırık geçirmiş omurgalarda çökme miktarına göre değişmekle beraber eski halinize dönme ihtimaliniz pek mümkün değildir.

  • Ayfer erdem

    13 ay önce kızım düşfğ belinde platin takıldı l1 kemigi kırı a maliyet sonrası nasıl tolet hissi gelir mi bacaklarda his var

    Yanıtla
  • Bilal

    Meraba hocam kardeşim trafik kazası yaptı c1 c2 de kırık var ve şimdilik amaliyat riskli dediler yatarak boyunluk tedavisi dediler bütün vücut opsiyonları aktif amaliyat sizce ne kadar dogru ne kadar yanlış

    Yanıtla
    • Geçmiş olsun kardeşinizin grafi mr ve tomografilerini görmeden bu sorunuza cevap vermem mümkün değil maalesef.

  • Ezgi

    Hocam iyi günler 30 yasindayim trafik kazasi sonucunda t8 kemiğinde kirik oldu. Ameliyata gerek yok yatarak tedavi dendi 3 hafta yatarak tedavi dendi ama endişeliyim doktor beyle bizzat görüşemedim başka kırıklarımda olduğu için ortapedi hekimi bilgileri verdi. 15. Gundeyim oturmuyorum bile. 3. Hafta ayağa kalkmam da sizce bi sakınca olur mu. 3 haftada iyilesme oluyor mu ?

    Yanıtla
  • Tuncay Keskin

    Merhaba Gökhan Bey. Çok sevdiğim bir arkadaşım trafik kazası sonucu T10 omurgasında parçalı kırık meydana geldi. Kalıcı felç olasılığı var mı, tedavi mümkün mü? Bu konuda beni aydınlatabilirseniz çok memnun olurum. Vereceğiniz bilgiler ışığında gerekirse bu arkadaşımın ailesi ile irtibata geçip direkt size yönlendirebilirim. İyi çalışmalar dilerim.

    Yanıtla
    • Eğer kırık instabil ise felç ihtimali doğabilir. Mutlaka gerekli tetkikler yapılmalı ve ona göre tedaviye karar verilmeli.

  • ceyda

    Merhaba Hocam. Eşimde omuriliği kırık denildi. 11. kemikmiş sanırım. T11 vertebra koprusunda çökme fraktürüne sekonder yaklaık %40-50 oranında yükseklik kaybı izlenmiştir. Vertebra anterior 2/3 bölümünde belirgin yükseklik kaybı izlenmektedir. vertebraya komşu disklerde bulgıng izlenmektedir.. Spınal kanalda hafif daralma izlenmiştir. Rapor Sonucu bu. Şuan korse takıyor ve çalışıyor. Görüşleriniz bizim için çok önemli. Yorumlayabilirseniz çok seviniriz. Bir de hocam eşime cushing sendromu tanısı konuldu. Bu hastalık kemik erimesi ve kas zayıflığı yapıyormu bundan kaynaklı olabilir. 15 haziran ameliyat olucak böbrek üstü bezleri alınacak. Değerlendirmenizi bekliyorum teşekkürler hocam.

    Yanıtla
    • %40-50 çökme yüksek bir miktar bence ameliyat olması gerekir. Cushing sendromu ileri kemik erimesine yol açar, muayene etmeden net bir şey söyleyemem ama hızlıca her iki ameliyatı da olun.

  • Yasin cesur

    Merhaba üç buçuk ay önce Mersin’de iş kazası geçirdim ve omurgamda lomber vertebra kırığı oluştu. İlk önce bana kırk gün rapor verdiler. Sonra memlekette devlet hastanesinde bir doktora gittim bana ameliyat önerdi. Sonra bir kaç doktora daha gittim: şu anda ameliyat gerekmiyor ama iyileşmezse ameliyat gerekebilir dediler.
    Sorum şu: ameliyatsız veya ameliyat ile iyileşme olursa kaza geçirmeden önceki durumuma gelirmiyim? Ameliyat olursam riskleri nelerdir?

    Yanıtla
    • Sizin kırığınızı görmediğim için ameliyat gerekli mi değil mi bir şey söyleyemem. Ama omrga kırıklarında riskler uygun önlemler alınırsa çok çok azdır.

  • şerife

    hocam mrhb benim sorum annem 20 yıl önce omugada (kazada kırık fark edilmemiş üzerinden bir yıl geçtikten sonra opr oldu) çökme sonucu amelyat oldu vida yerleştirildi vidaların ömrü ne kadar çıkması yada değiştirilmesi gerekirmi takip eden dru gerek görmedi başka bir dr görüştük değişmesi lazım dedi çok riskli bir amelyat olduğunu söyledi yaş 73 siz ne önerirsiniz bu ara da kemik yapısının iyi görünmediği söylendi

    Yanıtla
    • Kırık sonrası kaynama olduysa değiştirilmesine gerek olmaz. Fakat vidalarda gevşeme, rod kırığı gibi durumlar varsa değiştirilebilir. Vidaların çıkartılması bir sıkıntı yoksa gerekli değildir.

  • Veysel Kayar

    Merhabalar hocam baş ağrım İçin boyun ve beyin tomografisi çektim orak hücreli anemiyim raporumda: Servikal vertebra BT: C3 ve C7 vertebranın santral kesimlerinde yaklaşık %20-30 oranında hacim yükseklik azalması görülmektedir. Servikal lordozda düzleşme. C3-7 vertebranın santral kesimlerinde ana metinde ayrıntılı tanımlanan yükseklik azalması. Raporumda böyle bir bilgi var önemli bişey var mı

    Yanıtla
  • Osman kalın

    Hocam merhabalar babam L1 omurga kemiğinde düşmeye bağlı parçalı kırık meydana geldi ameliyat yapılarak platin ile vidalama yapıldı ancak ameliyat sonrası dışkı ve idrar yapama durumu söz konusu idrar için şuanda sonta takılı 1gun çıkarıldı ancak yapamayınca tekrar takıldı acaba bu durumlar kalıcı bir sorun olabilir mi yoksa geçiyor mu ameliyat olalı 7gun oldu birde çelik korse ile hareket edebiliyor şuan bu durum ne kadar sürer şimdiden teşekkür ederim hayırlı günler

    Yanıtla
    • Bu problemler maalesef kalıcı olabilir. Bu konuları sizi ameliyat eden hekim ile görüşmenizi tavsiye ederim.

  • Teslime

    Merhaba, benim merdivendenden düşme sonucu t11 kemiğimde kırık meydana geldi yaklaşık 1 yıl oldu 7 farklı doktora göründüm hep mr ve bt çekildi iki farklı korse tedavisi gördüm ama çok şiddetli ağrılarım var çoğu gece ağrıdan uyuyamıyorum

    Yanıtla
    • Ameliyat olmanızı tavsiye ederim bu kadar sürede ağrınızın geçmiş olması lazımdı.

  • Mahmut

    Mrb hocam yüksek ten düştüm T8 omurga kirigi var 8 tane platin var ayaklarim sıcağı ve soğuğu hissediyor ama gaita ve idrar hissi yok 2 yıl oldu düzelme şansı varmi

    Yanıtla
  • meryem

    Merhaba Gökhan Bey.. Babam 80 yaşında çok şiddetli olmasada düşme sonucu ensesinde c2 diskinde ufak bir kırık tespit etti doktor. 6 hafta kullanması için boyunluk verdi. Düzenli kullanımda düzelir mi? böyle vakalarınız oldu ise bilgi verebilir misiniz? teşekkürler,

    Yanıtla
    • C2 kırıkları genelde boyunluk ile kaynarlar ama görmeden birşey söylemek zor maalesef.

  • Ebru bayın

    Merhaba hocam 17 sene önce kaza gecırdım trafik kazası agrım oluyordu ama önemsemedım 1 hafta önca hastaneye gıttı 2 kırık var yanlıs kaynamıs dedı ve ayakta duramıyorum mr cekıldım sonuc cıkmadı eskı kırıktan dolayı ameliyat olmam gerekırmı

    Yanıtla
    • Eski kırıklar yanlış pozisyonda kaynamış ise ve problem bu kırıktan dolayı ise ameliyat yapılabilir.

  • Sinem

    Hocam merhabalar kolay gelsin. 1.5 yıl önce tarifle kazası sonucu omirilğim kırldı t11 ve t12 kemiğime platin takıldı. Hiç ağrım olmadı bu zamana kadar. Temizlik yaparken platinden ses geldi şuan sağa sola öne eğilirken ağrılarım olmaya başladı ayrıca derin nefes aldığım zaman kalbim ağrıyor bınjn sebebi nedir platine zarar gelmiş olabilir mi.

    Yanıtla
    • Platininiz kırılmış olabilir veya yerinden çıkmış olabilir. Doktorunuzla görüşün mutlaka.

  • Betül

    Merhabalar, ayakta iken tavan üzerime çöktü, yaklaşık 200 kg bir beton sadece kafama düştü ama çok şükür sadece t7 ve t8 vertebra kapalı kırığım var doktor çok küçük bir kırık olduğunu söyledi, ameliyat olmadım korse taktım 1,5 ay sonunda çıkarılacak fakat çökme kırığım doldurulmaz ise ileride kemik erimesine vs bağlı kırılma riski daha fazla olmaz mı ve bu tür kırıkta ileride başka ne gibi riskler söz konusu olabilir.

    Yanıtla
    • Omurga kırıklarınız kaynadıktan sonra bağ dokusunda problem yoksa ileride kırık riski artar diye bir durum yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.