İdiopatik Skolyoz

5 Yorum

Skolyoz, bir omurga deformitesi türü olarak omurların (omurgayı oluşturan kemikler) bazılarında meydana gelen yatay yönlü eğilmeleriyle oluşan bir deformitedir. Türkiye’de 2 milyon kişinin muzdarip olduğu bu sorun genelde büyük bir sorun teşkil etmese de ilerleyen durumlarda bazı komplikasyonlara; sosyal ve günlük hayatı olumsuz etkileyebilecek durumlara yol açabilmektedir. Yetişkinlerde görülse de genel olarak ergenlik öncesi dönem veya gençlik çağlarında, kızlarda daha çok olmak kaydıyla, görülür.

İdiopatik Skolyoz Nedir?

Skolyoz birkaç farklı nedenden kaynaklanıyor olabilir. İdiopatik skolyoz, skolyozun nedeninin kesin olarak bilinmediği durumlar için kullanılan bir tabirdir. Kökeni, aslen antik Yunanca’ ya dayanan bu sözcük, “idios” ve “pathos” kelimelerinden türer ve birleşimi “garip, farklı acı” manasına gelir. Tıp dilinde ise kökeni bilinmeyen hastalıklar için kullanılan genel tabirdir. Skolyoz vakalarının yaklaşık olarak  %80’ini oluşturur ve çoğu zaman erken tanı ile birlikte yapılan hasta takibi tedavileri ile ilerlemesi durdurulabilir. Buna ek olarak eğriliklerin 20 derecenin üzerinde olduğu skolyoz vakalarında, korse tedavisi ve daha ileri vakalar için  (40 dereceden fazla olan eğrilikler) ameliyat ile tedavi söz konusudur.

İdiopatik skolyoz tanısı, ancak bu deformasyona neden olabilecek diğer tüm unsurlar araştırıldığında ve potansiyel etmenlerden hiçbiri deformitenin oluşmasına ön koşul sağlamadığında koyulabilir. hastaların çoğunun ailesinde bu tür vakalar gözlemlenebilirr. İdiopatik skolyozun gelişiminde, aile faktörünün önemi çoğu hekimce kabul edilir. Buna ek olarak skolyozlu bireylerin aile öyküsü incelendiğinde genel anlamda %30’luk bir kısmın hafif ya da ağır skolyoz sorunu olduğu bir gerçektir.

İdiopatik skolyoz belirtileri

İdiopatik Skolyoz Neden Olur?

İdiopatik skolyoz daha önce de tanımı yapılan idiopatik kelimesi göz önünde bulundurulduğunda nedeni belli olmayan skolyoz türüdür. Skolyoza neden olabilecek nedenler, bu skolyoz tipinde görülmez. İdiopatik skolyozun nedenleri, bu nedenle bilinmemektedir ancak aile öyküsü incelenen idiopatik skolyoz vakalarına bakıldığında, %17-42’lik bir oran görülmektedir ki bu da idiopatik vakaların genetik olabilme olasılığını arttırmaktadır.

En çok gözlemlenen skolyoz tipi olan idiopatik skolyoz, genellikle erken geçlik ve çocukluk dönemlerinde ortaya çıksa da yetişkinler arasında da görülebilmektedir. En Genel sahada, hastalığın kökenine göre isimlendirilen skolyoz vakaları (idiopatik ve konjenital skolyoz gibi), bunun dışında bireyin yaşına göre de sınıflandırılır.

45 Derece idiopatik skolyoz görseli. Cobb 1 açısı
30 Derece İdiopatik Skolyoz
30 derece idiopatik skolyoz görüntüsü. Cobb 2 açısı
31 derece idiopatik skolyoz görseli. Cobb 2 açısı
39 Derece İdiopatik Skolyoz
39 derece idiopatik skolyoz görüntüsü. Cobb 1 açısı

İdiopatik Skolyoz Türleri

Örneğin, idiopatik skolyoz vakalarının ortaya çıktığı yaşlara göre, idiopatik skolyoz türleri aşağıdaki gibidir:

  • İnfantil İdiopatik Skolyoz (0-3 yaş) : Yaşamın ilk üç yılı içerisinde gözlemlenen, ortaya çıkan idiopatik skolyoz tipidir. kız çocuklarına oranla erkeklerde daha sık görülür.
  • Jüvenil İdiopatik Skolyoz (4-10 yaş) : 3 yaşından sonra, yaklaşık olara ergenlik döneminin başlangıcına kadar olan dönemde gelişen idiopatik skolyoz türüdür. Daha geç yaşlarda erkeklerde görülme sıklığı fazla iken ergenlik çağlarına yaklaşıldığında, kız çocuklarında görülme sıklığı erkeklere oranla artar.
  • Adölesan İdiopatik Skolyoz (10- 18 yaş) : 10’lu yaşlardan ergenlik çağının sonuna, kemik gelişiminin durmasına, kadar geçen sürede ortaya çıkan spinal eğriliktir (skolyoz). Sıklıkla ergenlik çağının başlangıç dönemlerinde kız çocuklarında daha çok görülür.
  • Adult (Yetişkin) İdiopatik Skolyoz : Kemik gelişimi sonrası, geç yaşlarda ortaya çıkan idiopatik skolyoz türüdür. Genellikle erken yaşlarda kendisini gösterse de yetişkinlik döneminde de skolyoz vakalarına rastlamak mümkündür.

İdiopatik Skolyoz Belirtileri

Skolyoz bir omurga deformitesi çeşidi olarak diğer deformiteler ile benzer semptomlar gösterir. Genellikle bel ve sırt eğiklikleri ile karakterize edilir. Bununla birlikte genel bir yorgunluk da görülebilir. bazı hastalarda ağrılar görülebilir.

Genel olarak idiopatik skolyoz belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Gözle görülür omurga eğrilikleri
  • Bir tarafa yaslanma eğilimi
  • Yorgunluk
  • Hareketlerde kısıtlılık
  • Ağrı
  • Nefes darlığı ve solunum güçlükleri çok ileri eğriliklerde

Tüm bunlar ile birlikte skolyozun açısının büyümesi duyulan ağrıyı ve kardiyovasküler problemlerin şiddetini artırabilir. Yine ilerleyen skolyoz açılarıyla birlikte kişide psikolojik bazı sorunlar gözlemlenebilir. Düşük benlik algısı kişinin kendisini değersiz görmesine sebebiyet verebilir.

Jüvenil İdiopatik Skolyoz Ameliyatı

İdiopatik Skolyoz Tedavisi

İdiopatik skolyoz vakalarında amaç, tıpkı diğer skolyoz türlerinde olduğu gibi omurga eğriliklerinin ilerlemesini durdurmak ya da yavaşlatmaktır. 10 derecenin altındaki omurga eğrilikleri skolyoz olarak kabul edilmez. 10 ila 20 derece arasında eğriliği bulunan idiopatik skolyoz vakalarında (hafif skolyoz) genellikle gözlem teknikleri uygulanır ve eğriliğin takibi için doktorun uygun gördüğü tarihler arasında düzenli takipler yapılır. Bu takipler genelde 4- 6 ayda bir yapılmaktadır. Eğriliğin ilerleme riski taşıdığı durumlarda korse tedavisi tercih edilebilir. İlerlemenin genellikle 20 derecenin üzerinde eğrili bulunan ergen bireylerde görülür. 40-45 dereceyi aşan eğriliklerde ve korse tedavisine cevap vermeyen hastalarda ise cerrahi yöntemlere başvurulabilir.

Cobb 1 açısı 64 derece olan adölesan idiopatik skolyoz görseli
57 Derece Adölesan İdiopatik Skolyoz
57 derece adölesan idiopatik skolyoz görüntüsü. Cobb 2 açısı
Cobb 3 açısı 43 derece olan adölesan idiopatik skolyoz görseli
Cobb 1 Açısı 62 Derece Adölesan İdiopatik Skolyoz
Cobb 2 açısı 26 derece olan adölesan idiopatik skolyoz görüntüsü

İdiopatik Skolyoz Ameliyatı

Genel olarak cerrahi yönteme başvurulmasa da skolyoz, Türkiye için sık rastlanan bir rahatsızlık olduğundan cerrahi yöntemin çok az kullanıldığını söylemek doğru olmayacaktır. Hastaların büyük çoğunluğunu ergenlik çağındaki kız çocukları oluşturur ve genellikle korse tedavisi, uzaktan gözlem ve fizik tedavi yöntemleri ile omur eğriliğinin artması engellenir. Ancak ilerlemiş vakalarda (30-40 dereceden fazla olan eğriliklerde) cerrahi yönteme başvurmak hayat kalitesini büyük ölçüde arttıracaktır. Skolyoz ameliyatı bu gibi durumlarda 3 amaç taşır. Bunlar:

  1. Eğriliğin ilerleyişinin durdurulması : Genellikle eğriliğin korse tedavisi ile durdurulamadığı ve bazı özel durumlarda tercih edilir. Amaç eğrilik derecesinin artmasını engellemek ve bu sayede diğer olası komplikasyonların önüne geçilmesini sağlamaktır.
  2. Deformitenin azaltılması : Skolyoz, bazı kozmetik kusurlara yol açabilen bir rahatsızlıktır. Omurganın eğriliği kişinin hayatını etkiliyor olabilir. Hem sosyal hem de gündelik yaşamdaki işlerin kolaylıkla yapılması adına cerrahi işlem tercih edilebilir.
  3. Genel Gövde Dengesinin Korunması : Skolyoz bazı durumlarda bacaklardan birisinin daha kısa görünmesine neden olabilir. Bunla beraber postürdeki bozukluklar, ön ve arka doğal eğriliklerin korunmasını da içeren bu tedavi amacı, kişinin yaşam kalitesini geri kazandırmaya yönelik bir cerrahi çözüm olabilir.

İdiopatik Skolyoz Nedir? İnfantil Jüvenil Adölesan İdiopatik Skolyoz Tedavisi ve Ameliyatı – Profesör Doktor Gökhan Demirkıran (Video)

Skolyoz Cerrahisinde Füzyon Tedavisi

Cerrahi çoğu durumda gerekli olmasa da, füzyon tedavisi günümüzde en çok başvurulan cerrahi yöntemdir. Sorunlu omurları birleştirmeyi içeren bu cerrahi yöntemde, omurların birbirine bağlanması için bazı metal vida ve çubuklar kullanılır. Bu sayede yeni, hareketi kısıtlanmış bir omur yapısı elde edilir. İyileşmenin hızlanması ve eğriliğin durdurulması için yapılan bu cerrahi işlem aynı zamanda omur hareketliğini kısıtladığından hastanın hareketleri de bir oranda kısıtlanır. Yine de uzun vadede başarılı olduğundan idiopatik skolyoz ameliyatı için tercih edilen bir yöntemdir.

Füzyon ameliyatı dışında ipli skolyoz ameliyatı (füzyonsuz skolyoz ameliyatı) idiopatik skolyoz ameliyatı için kullanılabilen bir yöntemdir.

İdiopatik Skolyozu Olanların Yorumları

İdiopatik skolyoz hastalığı olan kişilerin yorumlarını ve verdiğim cevapları altta bulunan yorumlar kısmında bulabilirsiniz. Altta yer alan yorumlar ve verdiğim cevaplar kesinlikle tanı ve tedavi yerine geçmemektedir. Doğru tanı ve tedavi yöntemi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Siz de idiopatik skolyoz ve ameliyatı ile ilgili aklınıza takılan soruları yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz.

Önceki yazı
Dejeneratif Skolyoz
Sonraki yazı
Konjenital Skolyoz

5 Yorum. Yeni Yorum

  • İrem

    Merhaba. Ben 18 yaşına yeni girdim. Ve skolyozumun olduğunu yeni öğrendim. S şeklinde ve 30 derecenin altında. Bu idiopatik adeölasan mıdır yoksa yetişkin midir ? Birde omuz ve sırtımda ağrılarım var bununla bağlantısı olabilir mi ? Teşekkürler

    Yanıtla
    • İdiopatik erişkin ve adölesan da olsa yapılacak tedavi izlem olacaktır. Bu derece eğrilikler çok ağrı yapmaz. Ağrı varsa araştırmak gerekir.

  • Seren

    İlk öncelikle merhaba 26 derece skolyoz için öneriniz nedir düzenli fizik tedavi ve doktorun önerdiği korse ve orta derece ortopedik yatak ilerlemeyi durdurabilir mi bir spor öneriniz varsa pilates tarzı bir spor mu olur

    Yanıtla
    • Erişkin yaşta idiopatik skolyozda korse kullanmayı önermiyoruz. İlerleme hızı erişkin yaşta 26 derece eğrilik için çok çok yavaştır. O yüzden fizik tedavi haricinde önerim olmaz. Sporun herhangi bir olumlu etkisi yoktur.

  • Bengü

    merhaba ben 14 yaşındayım skolyoz teşhisi konuldu bir doktor 38 diğer doktor 47 olduğunu söyledi iki doktorunda teşhisi arasında iki gün oldu ameliyat olunmalı mı korse ve egzersiz ile toparlanma olur mu

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.